Zawiń mięso mielone w folię i wrzuć do wody. Ten przepis zasługuje na nagrodę
Nie kupuj kiełbasy w sklepie mięsnym. Influencerka kulinarna – Anna Zyśk – pokazała, jak zrobić ten przysmak własnoręcznie. Z jej przepisem przygotowanie wędliny jest bajecznie łatwe. Poznaj przepis, a taką kiełbasę będziesz robić bardzo często.
Kiełbasa lepsza niż ze sklepu
Anna Zyśk jest influencerką kulinarną i autorką przepisów , którymi chętnie dzieli się w mediach społecznościowych. Publikuje je na profilu o nazwie jedz.pysznie. Zyśk podzieliła się z nami autorskim sposobem na przygotowanie domowej kiełbasy. Dzięki jej poradom każdy może ją przygotować, bo wędlina nie wymaga ani wędzenia, ani suszenia.
Wypróbuj przepis, a rzadko kiedy sięgniesz po gotową kiełbasę ze sklepu. Smak domowego wyrobu jest nie do przebicia, a w dodatku trudno porównać się z czymkolwiek. Na twoim miejscu od razu zrobiliśmy podwójną porcję.
Kiełbasa z kilku składników
Przepis Zyśk na kiełbasę jest o tyle interesujący, że można przygotować ją bez problemu we własnej kuchni. Jest to możliwe dzięki składnikom, z których ten przysmak powstaje. Najważniejszymi z nich są – mięso mielone oraz boczek. Niezbędne będą również przyprawy. Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, żeby trzymać się podanych proporcji, a wędlina wyjdzie doskonała.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 550 g mielonego mięsa z karków
- 250 g zmielonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 5 g majeranku
- 15 g soli
- 60 ml wody
Przepis na domową kiełbasę
Krok 1. Do miski przełóż zmieloną karkówką oraz boczek

Krok 2. Dodaj przeciśnięte przez paskę ząbki czosnku. Wsyp sól i majeranek. Na koniec wlej wodę, a składniki połącz w jednolitą masę.

Krok 3. Rozetnij rękaw do pieczenia i rozłóż go na blacie. Na środku ułóż mięsną masę. Mięso zawiń w rękaw, formując je w kształt kiełbasy. Zwiąż końce rękawa sznurkiem. Kiełbasę zawiń w folię spożywczą.

Krok 4. W garnku rozgrzej wodę do 80 stopni Celsjusza. Włóż do niej zawiniętą w folię kiełbasę i gotuj ją przez godzinę.

Krok 5. Kiełbasę pozostaw do wystygnięcia w garnku. Następnie ją rozpakuj i gotową krój w plastry.
