Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.02.2025 15:39

Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo

smażenie dorsza
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jeśli piątek, do dania rybne, a jeśli ryba na obiad – to dorsz. Oto jaki sposób ma na niego Tomasz Strzelczyk. Ulubieniec polskich domowych kucharek i kucharzy ma swój sposób na rybę w sosie.

Strzelczyk robi polędwice z dorsza

Tomasz Strzelczyk proponuje nam na piątkowy obiad (i nie tylko) polędwicę z dorsza w sosie śmietanowo-chrzanowym z duszoną cebulą. To doskonałe danie, w którym ostrość dodatków świetnie kontrastuje z finezją białej ryby. Jest przy tym lekkie i pozwala wzbogacić naszą dietę w tak potrzebne kwasy omega i inne składniki, których skarbnicą są ryby.

Dorsz jest rybą bardzo delikatną nie tylko w smaku, lecz także pod względem struktury. Należy więc pamiętać, by zaopatrzyć się w odpowiednią łopatkę do odwracania go na patelni. Jak każdy produkt, także i ten nie będzie przywierał, jeśli przy smażeniu zachowamy cierpliwość.

mięso z dorsza
fot. Canva
Nigdy, przenigdy nie podłączaj ich do przedłużacza. Te kuchenne sprzęty mogą wywołać pożar

Dorsz na obiad w piątek

Być może jednym z sekretów niezwykłego smaku dorsza według Strzelczyka jest użycie odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Kucharz należy do tych, którzy przywracają do łask masło klarowane. Ma ono wysoką temperaturę dymienia, ale przede wszystkim nadaje potrawie smak, którego nie da się podrobić. Przepis i zdjęci wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 3 polędwice z dorsza (lub filety)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry, sól i pieprz
  • 2 gałązki tymianku
  • Masło klarowane do smażenia
  • Mąka do panierowania
  • Natka pietruszki do dekoracji
duszenie dorsza
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Smażona ryba w sosie chrzanowym

Filety z dorsza kroimy na kawałki o długości 4-5 cm. Oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.

Kawałki dorsza obtaczamy w mące. Smażymy na lekko złocisty kolor z obu stron. Delikatnie zdejmujemy rybę z patelni.

Cebulę kroimy w pióra. Na patelni po rybie rozgrzewamy dodatkową porcję masła klarowanego. Wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.

strzelczyk kroi dorsza
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W czasie duszenia cebuli drobno siekamy czosnek i dodajemy na patelnię razem z tymiankiem. W miseczce mieszamy śmietanę, majonez i chrzan. Dodajemy ok. 100 ml wody dla rozrzedzenia. Przyprawiamy pieprzem i kolendrą roztartymi w moździerzu.

Na podduszoną cebulę układamy rybę i zalewamy przygotowanym sosem. Nakrywamy patelnię i dusimy dorsza w sosie chrzanowym przez ok. 10-15 minut. Strzelczyk podaje taki obiad z tłuczonymi ziemniakami.

Wypróbuj też przepisy na lany chrust i placki z serka wiejskiego.

obiad z dorsza
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA