Nikt nie robi takich pierogów ruskich, jak moja babcia. Sekret tkwi w cieście

Oto najlepszy tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Ich sekretem jest ciasto – puszyste i pełne smaku. Jest takie nie tylko dzięki składnikom, lecz także odpowiedniemu wyrabianiu.
Doskonałe pierogi ruskie
Mąka, ser i ziemniaki. Niby najprostsze składniki, a jednak osiągnięcie mistrzostwa w ich łączeniu może być sprawą dużego wysiłku. Na szczęście z tym przepisem idealne pierogi są całkiem łatwe do uzyskania.
Polki i Polacy spierają się o wiele punktów przepisu ciasta doskonałego na pierogi. Jednak nasze babcie dobrze znały wszystkie sztuczki i nie wahały się ich użyć. Najlepsze ciasto zawiera masło, trzeba jednak także dobrze wybrać mąkę.

Ciasto na pierogi z masłem
W sklepach mamy dziś duży wybór mąki, w tym taką specjalistyczną na pierogi. Jeśli nie uda nam się jej kupić, sięgnijmy najlepiej po typ 500. Przygotowane z niej ciasto będzie jednocześnie sprężyste i lekkie, czyli takie właśnie, jak ma być.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ kg mąki typu 500
- 2 kg ziemniaków
- ½ kg białego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki ciepłego masła
- 3 cebule
- Grudka masła klarowanego
- Sól, pieprz

Pierogi ruskie idealne
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podduszamy cebulkę do zeszklenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z cebulą. Przeciskamy też twaróg. Farsz mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami, przyprawiając solą i pieprzem. Musi być jednolity i bez grudek.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do zagłębienia wybijamy jajka. Dodajemy płaską łyżkę soli (ok. 2 łyżeczki) i masło.

W szklance odmierzamy 200 ml gorącej wody. Ciasto siekamy nożem, powoli dolewając wodę. Kiedy składniki się połączą, a ciasto przestygnie, wyrabiamy je rękami.
Ciasto zagniatamy przez 10-15 minut. Kiedy będzie gładkie i sprężyste, przestanie się lepić do rąk. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy, by odpoczęło przez kwadrans.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Faszerujemy i zaklejamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia, uważając, by nie stłaczać pierogów w garnku.
Wypróbuj też przepisy na domową konserwę mięsną i naleśniki z białym serem na słodko.






































