Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie robi takich pierogów ruskich, jak moja babcia. Sekret tkwi w cieście
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.02.2025 17:23

Nikt nie robi takich pierogów ruskich, jak moja babcia. Sekret tkwi w cieście

gotowanie pierogów ruskich
Fot. Canva/MagMos

Oto najlepszy tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Ich sekretem jest ciasto – puszyste i pełne smaku. Jest takie nie tylko dzięki składnikom, lecz także odpowiedniemu wyrabianiu.

Doskonałe pierogi ruskie

Mąka, ser i ziemniaki. Niby najprostsze składniki, a jednak osiągnięcie mistrzostwa w ich łączeniu może być sprawą dużego wysiłku. Na szczęście z tym przepisem idealne pierogi są całkiem łatwe do uzyskania.

Polki i Polacy spierają się o wiele punktów przepisu ciasta doskonałego na pierogi. Jednak nasze babcie dobrze znały wszystkie sztuczki i nie wahały się ich użyć. Najlepsze ciasto zawiera masło, trzeba jednak także dobrze wybrać mąkę.

pierogi ruskie.jpg
Fot. Canva
Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo

Ciasto na pierogi z masłem

W sklepach mamy dziś duży wybór mąki, w tym taką specjalistyczną na pierogi. Jeśli nie uda nam się jej kupić, sięgnijmy najlepiej po typ 500. Przygotowane z niej ciasto będzie jednocześnie sprężyste i lekkie, czyli takie właśnie, jak ma być.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ kg mąki typu 500
  • 2 kg ziemniaków
  • ½ kg białego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ciepłego masła
  • 3 cebule
  • Grudka masła klarowanego
  • Sól, pieprz
pierogi przed gotowaniem
Fot. Canva

Pierogi ruskie idealne

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podduszamy cebulkę do zeszklenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z cebulą. Przeciskamy też twaróg. Farsz mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami, przyprawiając solą i pieprzem. Musi być jednolity i bez grudek.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do zagłębienia wybijamy jajka. Dodajemy płaską łyżkę soli (ok. 2 łyżeczki) i masło.

farsz do ruskich
Fot. Canva

W szklance odmierzamy 200 ml gorącej wody. Ciasto siekamy nożem, powoli dolewając wodę. Kiedy składniki się połączą, a ciasto przestygnie, wyrabiamy je rękami.

Ciasto zagniatamy przez 10-15 minut. Kiedy będzie gładkie i sprężyste, przestanie się lepić do rąk. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy, by odpoczęło przez kwadrans.

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Faszerujemy i zaklejamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia, uważając, by nie stłaczać pierogów w garnku.

Wypróbuj też przepisy na domową konserwę mięsną i naleśniki z białym serem na słodko.

ugotowane pierogi
Fot. Canva