Zawsze wlewam do gotujących się kartofli. Po wyjęciu z wody mają piękny kolor i się nie rozpadają
Na pierwszy rzut oka gotowanie ziemniaków może wydawać się banalne, ale nawet najlepszym kucharzom zdarzają się pomyłki. Można ich uniknąć, stosując pewną sztuczkę. Dowiedz się, jak gotować ziemniaki, a wyjdą doskonałe za każdym razem.
Ziemniaki to podstawa
Ziemniaki dla wielu są podstawowym składnikiem, który musi uzupełnić obiad . Ich przygotowanie wydaje się banalne, wystarczy przecież obrać je, umyj i ugotować w osobnej wodzie. Czasami zdarza się jednak tak, że po ugotowaniu warzywo ciemnieje lub rozpada się na kawałki . A wtedy nie wygląda zbyt apetycznie i zachęcająco.
Wszytko, zależy przede wszystkim od rodzaju i gatunku ziemniaków, ale też od samego gotowania. Oprócz soli do wody należy dodać coś jeszcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki składnik chodzi. Już zawsze będziesz dodawać go podczas gotowania.
Ziemniaki z tym dodatkiem
Okazuje się, że niezastąpionym składnikiem podczas gotowania ziemniaków jest… sok z cytryny. Choć może dziwić, naprawdę ma on zastosowanie. Kwas z owocu sprawia, że ziemniaki wchłaniają zdecydowanie mniej wody, dzięki czemu się nie rozpadają . W dodatku sok sprawia, że ziemniaki po ugotowaniu nie ściemniają i będą wyglądały apetycznie. O tym, kiedy należy wlać sok, dowiesz się z poniższej instrukcji.
Jak gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków rozpocznij od obrania ich. Następnie umyj je i umieść w garnku. Zalej zimną wodą i rozpocznij gotowanie. W trakcie dodaj sól i dokładnie wymieszaj składniki. Kiedy woda zacznie się gotować, wlej dwie łyżki soku cytryny. Wymieszaj i gotuj do miękkości.
Teraz wystarczy je odcedzić i podać na obiad. Sok z cytryny zneutralizował zawarty w ziemniakach enzym oksydazy polifenolowa, dzięki czemu mają odpowiedni kolor. Wypróbuj sposób, a nie zwiedziesz się.
Sprawdź, co dodać do masy na mielone oraz dowiedz się, gdzie zjeść słynną kanapkę z McDonald's .