Smakosze.pl Porady Zawsze wlewam do gotujących się kartofli. Po wyjęciu z wody mają piękny kolor i się nie rozpadają
Fot. YouTube/DooMowa Kuchnia

Zawsze wlewam do gotujących się kartofli. Po wyjęciu z wody mają piękny kolor i się nie rozpadają

11 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na pierwszy rzut oka gotowanie ziemniaków może wydawać się banalne, ale nawet najlepszym kucharzom zdarzają się pomyłki. Można ich uniknąć, stosując pewną sztuczkę. Dowiedz się, jak gotować ziemniaki, a wyjdą doskonałe za każdym razem.

Ziemniaki to podstawa

Ziemniaki dla wielu są podstawowym składnikiem, który musi uzupełnić obiad . Ich przygotowanie wydaje się banalne, wystarczy przecież obrać je, umyj i ugotować w osobnej wodzie. Czasami zdarza się jednak tak, że po ugotowaniu warzywo ciemnieje lub rozpada się na kawałki . A wtedy nie wygląda zbyt apetycznie i zachęcająco.

Wszytko, zależy przede wszystkim od rodzaju i gatunku ziemniaków, ale też od samego gotowania. Oprócz soli do wody należy dodać coś jeszcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki składnik chodzi. Już zawsze będziesz dodawać go podczas gotowania.

obieranie.jpg
Fot. Canva/grapix
Weź 4 krople i wetrzyj w okna. Przestaną parować

Ziemniaki z tym dodatkiem

Okazuje się, że niezastąpionym składnikiem podczas gotowania ziemniaków jest… sok z cytryny. Choć może dziwić, naprawdę ma on zastosowanie. Kwas z owocu sprawia, że ziemniaki wchłaniają zdecydowanie mniej wody, dzięki czemu się nie rozpadają . W dodatku sok sprawia, że ziemniaki po ugotowaniu nie ściemniają i będą wyglądały apetycznie. O tym, kiedy należy wlać sok, dowiesz się z poniższej instrukcji.

Jak gotować ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków rozpocznij od obrania ich. Następnie umyj je i umieść w garnku. Zalej zimną wodą i rozpocznij gotowanie. W trakcie dodaj sól i dokładnie wymieszaj składniki. Kiedy woda zacznie się gotować, wlej dwie łyżki soku cytryny. Wymieszaj i gotuj do miękkości.

Teraz wystarczy je odcedzić i podać na obiad. Sok z cytryny zneutralizował zawarty w ziemniakach enzym oksydazy polifenolowa, dzięki czemu mają odpowiedni kolor. Wypróbuj sposób, a nie zwiedziesz się.

Sprawdź, co dodać do masy na mielone oraz dowiedz się, gdzie zjeść słynną kanapkę z McDonald's .

ugotwane ziemnaiki.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Nie tylko niedziele bez handlu. Jest nowy pomysł
Już we wtorek Dino oszaleje. Przecena do 89 groszy, taniej się nie da
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy