Weź 4 krople i wetrzyj w okna. Przestaną parować
Czy wraz z nadejściem niższych temperatur twoje okna parują? Ten problem może przyczynić się do rozwoju pleśni w twoim domu, a w dodatku zniszczyć ramy okien. Dlatego poznaj skuteczny sposób, z którym raz-dwa pozbędziesz się powszechnego problemu. Wykorzystasz do tego środek, który na pewno masz w kuchni.
Okna z parą, czyli zjawisko naturalne
Parowanie okien po obniżeniu temperatur jest zjawiskiem naturalnym, ale nie koniecznie pozytywnym. Okna parują, ponieważ na zewnątrz panują niższe temperatury niż wewnątrz pomieszczenia. Ciepłe powietrze próbuje się wydostać, ale natrafia na okna, na których się osadza, a w konsekwencji skrapla.
Jest to normalne zjawisko fizyczne, ale należy pamiętać, że szkodliwe dla okien i ścian. Skroplone powietrze wkrótce spłynie i osadzi się we framugach okien lub na ścianach. Po jakimś czasie w tych miejscach pojawi się pleśń, która jest trudna do wyczyszczenia, a przede wszystkim szkodliwa dla zdrowia. Na szczęście można temu przeciwdziałać w łatwy sposób.
Nie tylko niedziele bez handlu. Jest nowy pomysłŚrodek na parujące okna
Okazuje się, że na parujące okna najlepiej działa płyn do mycia naczyń. Ten niepozorny produkt, który każdy ma w kuchni, potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Dzięki wytwornej na powierzchni szyby warstwie ochronnej nie będzie osiadała się para, a w dodatku twoje okna będą lśniły, jakby były nowe. Przygotuj, więc odrobinę detergentu oraz ścierkę. O tym, jak zastosować patent, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Jak wykorzystać płyn do naczyń na parujące okna?
Zabezpieczanie okna należy rozpocząć od wlania kilku kropel płynu do mycia naczyń na ścierkę z mikrofibry. Następnie za pomocą okrężnych ruchów wetrzyj płyn w szyby. Rób to tak długo, aż szyba stanie się klarowna, a płyn w całości zniknie z jej powierzchni.
Zabezpiecz tak wszystkie okna domu, a unikniesz nieprzyjemnych konsekwencji. Pamiętaj także, aby co jakiś czas powtarzać cały proces. Możesz także ustawić na parapecie kawałek kredy lub zawiniętą w gazę sól, bo te produkty są naturalnymi pochłaniaczami wilgoci. Wypróbuj patent, a nie zwiedziesz się.
Sprawdź także, czego nie wolno łączyć z grzybami oraz poznaj przepis na zaskakujący obiad.