Smakosze.pl Przepisy Zawsze wrzucam do gara z jarzynową. Kultowa zupa staje się sycąca i pyszna
Fot. Canva/Maritha-kitchen

Zawsze wrzucam do gara z jarzynową. Kultowa zupa staje się sycąca i pyszna

26 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co podać na dzisiejszy obiad? Poznaj przepis i ugotuj zupę jarzynową. Jeden rzadko dodawany do tego dania składnik sprawi, że zupa nabierze wyjątkowego smaku i będzie bardzo sycąca. Czytaj dalej, a poznasz tajniki przepisu.

Zupa jarzynowa lepsza niż zwykle

Polacy kochają zupy i właśnie dlatego tak wiele znajduje się ich w naszej tradycyjnej kuchni. Prym wjedzie przede wszystkim rosół czy pomidorowa, ale popularne są także inne. Jedną z lepszych jest zupa jarzynowa.

Zna ją każdy, ale nie każdy wie, że można nieco poprawić jej smak i sprawić, że będzie sycąca. Ta druga cecha przyda się szczególnie w okresie jesiennym, który rozpocznie się już za niedługo. Dlatego poznaj przepis i o wyjątkowym smaku przekonaj się sama.

ryż.jpg
Fot. Canva/KPS
Na przeziębienie, na gorsze samopoczucie. Zupa mocy według Pięciu Przemian to danie, które leczy

Zupa jarzynowa z tym składnikiem smakuje doskonale

Zupa jarzynowa swój smak zawdzięcza przede wszystkim warzywom. Wystarczy jednak dodać do nich odrobinę ryżu, a danie zyska na sytości. Zupa jarzynowa z ryżem zasmakuje całej twojej rodzinie i przez długi czas nie będą chcieli jeść na obiad nic innego. Potrzebne produkty wraz z ich gramaturami umieściliśmy na liście poniżej.

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 100 g ryżu
  • 200 g zielonego groszku
  • pieprz
  • sól

Zupa jarzynowa - przepis

Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania marchewki, ziemniaków i pietruszki. Dokładnie umyj warzywa i pokrój je na małe kawałki. Do garnka wlej bulion i przełóż do niego warzywa. Całość gotuj, do momentu zmięknięcie warzyw.

Następnie w zimnej wodzie opłucz ryż. Wsyp go do zupy i gotuj, do momentu zmięknięcia. Całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź także przepis na niezwykłe kopytka oraz dowiedz się, czym zastąpić kawę .

jarzynowa.jpg
Fot. Canva/Yelena Yemchuk
Zeskanuj kartę Moja Biedronka przy kasie, a dostaniesz duży rabat. Dziś zakupy zrobisz za pół darmo
Podczas grzybobrania patrz w górę. Trik grzybiarzy na pełne kosze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy