Zawsze wrzucam do gara z jarzynową. Kultowa zupa staje się sycąca i pyszna
Nie masz pomysłu, co podać na dzisiejszy obiad? Poznaj przepis i ugotuj zupę jarzynową. Jeden rzadko dodawany do tego dania składnik sprawi, że zupa nabierze wyjątkowego smaku i będzie bardzo sycąca. Czytaj dalej, a poznasz tajniki przepisu.
Zupa jarzynowa lepsza niż zwykle
Polacy kochają zupy i właśnie dlatego tak wiele znajduje się ich w naszej tradycyjnej kuchni. Prym wjedzie przede wszystkim rosół czy pomidorowa, ale popularne są także inne. Jedną z lepszych jest zupa jarzynowa.
Zna ją każdy, ale nie każdy wie, że można nieco poprawić jej smak i sprawić, że będzie sycąca. Ta druga cecha przyda się szczególnie w okresie jesiennym, który rozpocznie się już za niedługo. Dlatego poznaj przepis i o wyjątkowym smaku przekonaj się sama.
Zupa jarzynowa z tym składnikiem smakuje doskonale
Zupa jarzynowa swój smak zawdzięcza przede wszystkim warzywom. Wystarczy jednak dodać do nich odrobinę ryżu, a danie zyska na sytości. Zupa jarzynowa z ryżem zasmakuje całej twojej rodzinie i przez długi czas nie będą chcieli jeść na obiad nic innego. Potrzebne produkty wraz z ich gramaturami umieściliśmy na liście poniżej.
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- 100 g ryżu
- 200 g zielonego groszku
- pieprz
- sól
Zupa jarzynowa - przepis
Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania marchewki, ziemniaków i pietruszki. Dokładnie umyj warzywa i pokrój je na małe kawałki. Do garnka wlej bulion i przełóż do niego warzywa. Całość gotuj, do momentu zmięknięcie warzyw.
Następnie w zimnej wodzie opłucz ryż. Wsyp go do zupy i gotuj, do momentu zmięknięcia. Całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź także przepis na niezwykłe kopytka oraz dowiedz się, czym zastąpić kawę .