Na przeziębienie, na gorsze samopoczucie. Zupa mocy według Pięciu Przemian to danie, które leczy
Jesień to czas, kiedy coraz częściej łapiemy różne infekcje. Zdecydowana mniejsza ilość słońca i coraz krótsze, pochmurne dni sprzyjają pogorszeniu się naszego samopoczucia. Jest na to jednak pewien sprawdzony sposób. Zupa mocy według Pięciu Przemian to danie, które warto włączyć do swojej diety. Jest pożywna, smaczna i leczy.
Zupa mocy według Pięciu Przemian doskonała na jesień
Spadek energii i pewnego rodzaju melancholia, co roku towarzyszy jesieni i nadchodzącej zimie. Czy można temu w jakiś sposób zapobiec? Oczywiście, że tak. Zupa mocy według Pięciu Przemian to najlepszy sposób nie tylko na to, aby dodać sobie energii i poprawić samopoczucie, ale też doskonała metoda na leczenie przeziębienia.
Zupa ma takie działanie, ponieważ jest przygotowana według chińskiej diety Pięciu Przemian. Polega ona na spożywaniu sezonowych produktów oraz na dodawaniu ich podczas gotowania według pięciu żywiołów. Ich symbolami są: Drzewo - smak kwaśny, Ogień - smak gorzki, Ziemia - smak słodki, Metal - smak ostry i Woda - smak słony. To na ich podstawie ustalana jest kolejność dodawania ich do garnka. O tym, jak przyrządzić według niej rozgrzewający rosół według Pięciu Przemian, dowiesz się w dalszej części artykułu.
Zeskanuj kartę Moja Biedronka przy kasie, a dostaniesz duży rabat. Dziś zakupy zrobisz za pół darmoZ czego składa się zupa na przeziębienie według Pięciu Przemian?
Jak już wiesz, dieta Pięciu Przemian polega na odpowiedniej kolejności dodawania składników. Teraz przyszedł czas na to, aby dowiedzieć się, z jakich produktów przygotujesz to rozgrzewające i nadające energii danie. Potrzebnych produktów jest całkiem sporo, ale większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Wszystkie umieściliśmy na liście poniżej według żywiołów, do których należą oraz według kolejności ich dodawania.
Składniki:
- ogień - 5 l gorącej wody
- ziemia - 3 marchewki
- metal - ziele angielskie
- metal - kilka liści laurowych
- metal - 1 por
- metal - 1 cebula
- metal - kawałek imbiru
- woda - sól himalajska
- drzewo - ½ pęczka natki pietruszki
- ogień - lubczyk, oregano, tymianek, majeranek (najlepiej świeże gałązki)
- ziemia - 3 pietruszki
- ziemia - średni korzeń selera
- metal - 3 rozgniecione ząbki czosnku
- woda - sos sojowy
- ogień - 1 łyżka soku z cytryny
- ogień - 1 łyżka kurkumy
- ziemia - szczypta lukrecji
- metal - pieprz
Przepis na rozgrzewający rosół według Pięciu Przemian
Do dużego garnka wlej gorącą wodą i dodaj do niego obrane marchewki. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, oczyszczonego pora oraz obraną cebulę i imbir. Całość przypraw odrobiną soli himalajskiej i włóż natkę pietruszki.
Dodaj także lubczyk, oregano, tymianek i majeranek. Włóż obrane korzenie pietruszki, seler i ząbki czosnku. Składniki gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
Po tym czasie wlej sok z cytryny i wsyp kurkumę. Całość przypraw lukrecją, a następnie pieprzem. Wlej sos sojowy i wymieszaj składniki. Zupę gotuj przez kolejne dwie godziny. Gotową podawaj z posiekana natką pietruszki, a rodzina będzie zachwycona jej smakiem.