Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych kopytkach. Te kluseczki z dynią są 100 razy lepsze
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.09.2024 14:25

Zapomnij o zwykłych kopytkach. Te kluseczki z dynią są 100 razy lepsze

gnocchi dyniowe
Fot. YouTube/RecipeTin Eats

Kopytka mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj przepis i przygotuj z niego włoskie kluseczki gnocchi z dynią. W tym wydaniu sezonowe warzywo smakuje naprawdę świetnie, a kopytka zachwycą całą rodzinę. Wypróbuj ten patent, a będziesz wracać do niego bardzo często. 

Kopytka z dynią lepsze niż tradycyjne

We wrześniu pojawią się pierwsze dynie. To sezonowe warzywo jest naprawdę smaczne, więc warto poznać przepisy, z których można przygotować smaczne dania. Jednym z nich jest ten na kopytka z dyni. W tej wersji smakują lepiej niż te tradycyjne.

Kopytka, choć uchodzą za polskie danie, mają swój włoski odpowiednik. Są to coraz popularniejsze w naszym kraju gnocchi. Właśnie takie kluseczki zrobisz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Zrób je z dynią, a rodzina będzie zachwycona. 

gnocchi dyniowe.jpg
Fot. Canva/A-Lein
Nikt nie kończy na jednym kawałku. Gotowany sernik krówka jest hitem w moim domu

Z czego przygotować gnocchi z dynią?

Najważniejszym składnikiem tych kluseczek jest przede wszystkim dynia. Oprócz niej potrzebne będą także inne składniki, dzięki którym gnocchi z dyni nabierze nie tylko odpowiedniego smaku, ale też konsystencji. Wszystkie potrzebne wraz z gramaturami znajdziesz na liście poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać. 

Składniki:

  • 350 g puree z dyni
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki
  • 50 g startego parmezanu
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • liście szpinaku 
  • 3 łyżki masła

Przepis na gnocchi z dynią

Przygotowanie obiadu z dyni rozpocznij od przeciśnięcia przez praskę ugotowanych ziemniaków. Umieść je w misce i dodaj puree z dyni. Wsyp obie mąki i wbij jajka. Dodaj starty parmezan oraz gałkę muszkatołową. 

Wymieszaj wszystkie składniki w jednolitą i gładką masę. Stolnice obsyp odrobiną mąki i wyłóż na nią ciasto. Uformuj z niej cienkie wałeczki, a następnie pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Uformuj podłużne kluski i każdą z nich delikatnie dociśnij widelcem tak, by w cieście powstały charakterystyczne wgłębienia.

Kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, do momentu wypłynięcia. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim liście szpinaku. Dodaj ugotowane gnochci i przesmaż. Będą smakować obłędnie dobrze.

Sprawdź także przepis na sernik krówka oraz dowiedz się, jakim napojem zastąpią kawę

gnocchi dyniowe.jpg
Fot. Canva/Ahanov Michael