Zapomnij o zwykłych kopytkach. Te kluseczki z dynią są 100 razy lepsze
Kopytka mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj przepis i przygotuj z niego włoskie kluseczki gnocchi z dynią. W tym wydaniu sezonowe warzywo smakuje naprawdę świetnie, a kopytka zachwycą całą rodzinę. Wypróbuj ten patent, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Kopytka z dynią lepsze niż tradycyjne
We wrześniu pojawią się pierwsze dynie. To sezonowe warzywo jest naprawdę smaczne, więc warto poznać przepisy, z których można przygotować smaczne dania. Jednym z nich jest ten na kopytka z dyni. W tej wersji smakują lepiej niż te tradycyjne.
Kopytka, choć uchodzą za polskie danie, mają swój włoski odpowiednik. Są to coraz popularniejsze w naszym kraju gnocchi. Właśnie takie kluseczki zrobisz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Zrób je z dynią, a rodzina będzie zachwycona.
Nikt nie kończy na jednym kawałku. Gotowany sernik krówka jest hitem w moim domuZ czego przygotować gnocchi z dynią?
Najważniejszym składnikiem tych kluseczek jest przede wszystkim dynia. Oprócz niej potrzebne będą także inne składniki, dzięki którym gnocchi z dyni nabierze nie tylko odpowiedniego smaku, ale też konsystencji. Wszystkie potrzebne wraz z gramaturami znajdziesz na liście poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać.
Składniki:
- 350 g puree z dyni
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 g mąki
- 50 g startego parmezanu
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- liście szpinaku
- 3 łyżki masła
Przepis na gnocchi z dynią
Przygotowanie obiadu z dyni rozpocznij od przeciśnięcia przez praskę ugotowanych ziemniaków. Umieść je w misce i dodaj puree z dyni. Wsyp obie mąki i wbij jajka. Dodaj starty parmezan oraz gałkę muszkatołową.
Wymieszaj wszystkie składniki w jednolitą i gładką masę. Stolnice obsyp odrobiną mąki i wyłóż na nią ciasto. Uformuj z niej cienkie wałeczki, a następnie pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Uformuj podłużne kluski i każdą z nich delikatnie dociśnij widelcem tak, by w cieście powstały charakterystyczne wgłębienia.
Kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, do momentu wypłynięcia. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim liście szpinaku. Dodaj ugotowane gnochci i przesmaż. Będą smakować obłędnie dobrze.
Sprawdź także przepis na sernik krówka oraz dowiedz się, jakim napojem zastąpią kawę.