Smakosze.pl Przepisy Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad
canva/arfo

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

3 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Żeberka wieprzowe są smacznym mięsem wymagającym dość długiej obróbki kulinarnej. Jednak tak naprawdę nie ma przy nich dużo pracy. Żeberka wystarczy obsmażyć, dorzucić do nich kilka dodatków i dusić całość, aż mięso będzie idealnie miękkie. Poznaj przepis na żeberka duszone w sosie z cebulą.

Żeberka duszone przez ponad godzinę na małym ogniu będą miękkie i soczyste. Ciocia Hela do mięsa dodaje dwie duże cebule. Duszone z mięsem warzywa wzmacniają smak i aromat, a także naturalnie zagęszczają sos. W daniu nie może również zabraknąć liści laurowych i ziela angielskiego, które podkreślają smak.

Żeberka duszone w sosie podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze też smakują zaserwowane z pieczonymi warzywami korzeniowymi , np. dynią, marchewką, pietruszką i selerem. Jeśli zostaniemy przy ziemniakach, podajmy do obiadu buraczki tarte, ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.

Aby żeberka duszone były naprawdę soczyste i smaczne, musimy wybrać świeże mięso wieprzowe najwyższej jakości. Surowe żeberka mają ładny, różowy kolor i praktycznie nie mają zapachu. Jeśli więc poczujemy, że mięso dziwnie pachnie lub miejscami jest przebarwione, lepiej zrezygnować z jego zakupu.

Delikatne żeberka duszone w sosie własnym z cebulą

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • papryka słodka mielona

  • 2 duże cebule

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 150 g kwaśnej śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz

Jak zrobić soczyste żeberka duszone w aromatycznym sosie z cebulą?

Żeberka opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz je papryką słodką, solą, pieprzem i odstaw na 15-20 minut. Potem obsmaż mięso z każdej strony i przełóż do rondla. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej gorącą wodę, żeby zakryła mięso, przykryj i zagotuj.

Cebulę obierz, posiekaj, obsmaż na oleju. Dodaj ją do mięsa i duś całość pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy mięso będzie idealnie miękkie, śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do żeberek. Wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku.

Nie tylko żeberka duszone smakują wyśmienicie- tu poznasz przepis na żeberka pieczone w miodzie z musztardą. Żeberka rozpływają się w ustach. Na żeberkach wieprzowych ugotujesz również rewelacyjne i pożywne zupy, np. barszcz czerwony . Będzie idealny na jesienny obiad.

Żeberka
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy