Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco
Imbir najczęściej dodajemy do herbaty, ciast i do dań kuchni azjatyckiej. Mało kto wie jednak, że przyprawę możemy dodać również do kawy. Poranny napój nie tylko doda nam energii, ale i wzmocni odporność. Imbir uważany jest bowiem za naturalne lekarstwo.
Jesienią, kiedy każdy dzień przeważnie jest chłodny, pochmurny i deszczowy, postawmy na naturalne wzmocnienie odporności. Cytryna, miód, imbir, kurkuma, cynamon, czosnek i cebula to najlepsze produkty spożywcze, które pomogą nam w walce z przeziębieniem. Pomogą też zmobilizować do działania nasz układ odpornościowy.
Jesienią i zimą korzystajmy więc z tych naturalnych produktów jak najczęściej. Imbir np. możemy dodać do porannej kawy. Napój będzie miał wiele prozdrowotnych właściwości. Do kawy możemy dodać również płynny miód i cynamon.
Kawa z imbirem polecana jest też dla osób, które mają problemy z koncentracją i cierpią na brak energii z samego rana. Jak smakuje jesienna kawa? Jest bardzo aromatyczna, wyraźna i delikatna jednocześnie.
Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Zalety są ogromne
Imbir znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości i niepowtarzalnych walorów smakowych. Imbir wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wzmacniające i rozgrzewające.
Kawa z imbirem nie dość, że szybciej nas obudzi i doda energii z samego rana, to jeszcze wzmocni naszą odporność i doskonale rozgrzeje. Imbir świetnie radzi sobie również z grypą i przeziębieniem, a poza tym poprawia pamięć i koncentrację.
Doskonałą, pełną dobrodziejstw kawę przygotujesz zaparzając ją imbirowym wrzątkiem. By go przygotować do rondelka ze szklanką wrzątku włóż kawałek świeżego korzenia imbiru i gotuj całość 3 minuty. Po tym czasie zdejmij naczynie z ognia, przykryj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie znów zagotuj wodę z imbirem i zaparz nią kawę.
Przepis na rozgrzewającą kawę z imbirem na wzmocnienie odporności
Składniki:
kawa sypana w ilości jaką lubisz
2 plasterki korzenia imbiru
1 łyżeczka płynnego miodu
spienione mleko
cynamon mielony
Wsyp kawę do filiżanki, zalej gorącą wodą, włóż 2 plasterki imbiru i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj łyżeczkę miodu, spienione mleko i posyp cynamonem. Jesienno-zimowa kawa mocno Cię pobudzi i wzmocni Twoją odporność.
W okresie jesienno- zimowym postaw również na herbatę rozgrzewającą- tu poznasz przepis Beaty Pawlikowskiej na zimową herbatę z jabłkiem. Gdy już jesteś przeziębiony, sięgnij po domowy syrop z imbiru i kurkumy, szybko postawi Cię na nogi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem
Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo
Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień
Źródło: mamadu