Smakosze.pl Przepisy Soczyste żeberka pieczone w miodzie i musztardzie. Idealny obiad
Canva / badmanproduction

Soczyste żeberka pieczone w miodzie i musztardzie. Idealny obiad

9 września 2022

Żeberka pieczone w miodzie i musztardzie są przepysznym wariantem tego popularnego dania. Musztarda nadaje mięsu pikantności, miód zaś intrygującą nutkę słodyczy. Dzięki karmelizacji cukru zawartego w miodzie, żeberka po upieczeniu wychodzą rumiane i chrupiące.

Aby przygotować żeberka pieczone, musisz nabyć odpowiedni kawałek mięsa. Wśród żeberek rozgraniczamy te na zupę, oraz bardziej treściwe i mięsne, idealne do grillowania czy pieczenia. Przed pieczeniem żeberek musisz pokroić je na kawałki. Podzielone w ten sposób mięso upiecze się dużo szybciej, niż takie pozostawione w całości.

Pieczone żeberka to przepis dla każdego

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych mięsnych

  • 5 łyżek dobrej musztardy

  • 4 łyżki miodu

  • 5-6 ząbków czosnku

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 5 łyżek sosu sojowego

Jak przygotować pyszne pieczone żeberka

Żeberka wieprzowe opłucz w zimnej wodzie . Następnie pokrój je na równe kawałki. Każdy z kawałków powinien składać się z jednej kostki otoczonej mięsem .

Składniki marynaty do żeberek dokładnie wymieszaj . Miód, musztarda i sos sojowy mają zupełnie inną gęstość. żeby dokładnie je połączyć, możesz użyć kuchennej trzepaczki do jajek .

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Mięso a żeberka natrzyj czosnkiem a także dolą i pieprzem . Przełóż je do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą. Całość odstaw do lodówki na 7-8 godzin .

Żeberka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz przez ok. godzinę pod przykryciem. Po tym czasie wyłóż mięso na blaszkę piekarnika i polej każdy kawałek sosem zgromadzonym w naczyniu żaroodpornym . Opiecz je przez kolejne 10-15 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami. Wypróbuj żeberka pieczone w sosie pomidorowym . Wyśmienita jest też ich wariacja pieczona w kapuście .

Canva / ivanmateev
Canva / ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy