Soczyste żeberka w kiszonej kapuście - syte danie na jesienne chłody
Po całym dniu pracy jesienią, gdy za oknem ciemno robi się bardzo wcześnie i panują nieprzyjemne chłody, żeberka pieczone w kapuście kiszonej będą idealne. Łatwe w przygotowaniu danie smakuje wybornie i doskonale rozgrzewa zziębnięte ciało. Mięso samo odchodzi od kości, a kwaśność kapusty równoważona jest słodkimi suszonymi śliwkami.
Pieczone żeberka są jednym z najsmaczniejszych sposobów na obiad, który nie wymaga zbyt wielu przygotowań. Mięso samo dochodzi w piekarniku i wystarczy podać je z kilkoma kromkami świeżego chleba, aby cieszyć się sycącym oraz rozgrzewającym posiłkiem.
Żeberka zawdzięczają swoją soczystość głównie dzięki dużej zawartości tłuszczu, który podczas pieczenia wytapia się i nawilża mięso. Kość także przyczynia się do poprawy smaku i delikatności mięsa dzięki temu, że równomiernie rozprowadza temperaturę do każdego zakamarka żeberek.
Przepis na pieczone żeberka w kiszonej kapuście
Składniki:
2 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki oleju
2 cebule
4 ząbki czosnku
duży kawałek wędzonego boczku
1 kg kiszonej kapusty
garść suszonych śliwek
garść suszonych grzybów
pieprz
sól
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki kminku
3 łyżeczki majeranku
Zacznij od wycięcia błony z żeberek, która znajduje się w chudszej części mięsa. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki po dwie kości. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż każde żeberka z każdej strony na złocisty kolor. Po podsmażeniu odłóż je na bok.
Boczek pokrój w większą kostkę i wrzuć go na patelnie po żeberkach. Gdy wytopi się z niego dużo tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż całość, aż cebula nabierze złotego koloru. Pod koniec dodaj siekany czosnek. Na patelnie wrzuć posiekaną kapustę (opłucz ją, jeśli jest zbyt kwaśna), suszone śliwki i namoczone grzyby wraz z wodą.
Dopraw kapustę zielem angielskim, liśćmi laurowymi, majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Połowę kapusty włóż do żaroodpornego naczynia i rozłóż na niej żeberka. Przykryj je resztą kapusty i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Piecz całość pod przykryciem.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej zdaniu Makłowicza na temat polskiej kuchni. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kotlety schabowe według Jakuba Kuronia.
Źródło zdjęcia: canva/Sebalos, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram