Niezwykłe placki ziemniaczane z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje
Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa z rosołu są dobrym sposobem na zagospodarowanie drobiu czy wołowiny pozostałych po gotowaniu wywaru. Z tym przepisem możesz przygotować prosty, a zarazem oszczędny. Placki ziemniaczane z sosem z mięsa z rosołu to pyszne danie, które rozpływa się w ustach.
Przepis na placki ziemniaczane
Przygotowanie placków ziemniaczanych z sosem może wydawać się czasochłonnym zajęciem. Wystarczy jednak dobra organizacja pracy i dwie patelnie, a przygotowanie przepisu pójdzie jak z płatka. Gotowe placki ziemniaczane z sosem z mięsa rosołowego z pewnością wynagrodzą niezbędny nakład pracy.
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- ok. 30 dag gotowanego mięsa rosołowego
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- mały kubeczek kwaśnej śmietany do zabielenia
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować placki ziemniaczane z sosem
Ziemniaki na placki ziemniaczane oraz cebulę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Starannie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie odsącz z masy na placki ziemniaczane nadmiar wody.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na samym końcu wrzuć drobno pokrojone mięso z gotowania rosołu i równomiernie rozprowadź je w cieście na placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Na jeden placek powinno przypadać ok. 2 łyżek masy. Smaż placki ziemniaczane z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsącz placki ziemniaczane z nadmiaru tłuszczu.
Najlepszy sos do placków ziemniaczanych
W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych. W tym celu dokładnie umyj pieczarki, następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
Smaż na drugiej patelni na rozgrzanym maśle, do momentu aż woda z grzybów odparuje. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj odrobinę wody i całość zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, oraz zabiel zahartowaną śmietaną.
Gotowe placki ziemniaczane podawaj polane sosem pieczarkowym. Tak przygotowane placki to świetna propozycja na obiad lub kolację na ciepło. Placki ziemniaczane możesz przygotować też bez konieczności tarcia. Wypróbuj też pomysł na pikantne placki ziemniaczane.