Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do farszu na gołąbki zamiast ryżu. Każdy będzie błagał o dokładkę
Fot. Shutterstock

Zetrzyj na tarce i dodaj do farszu na gołąbki zamiast ryżu. Każdy będzie błagał o dokładkę

14 stycznia 2025

Zwykle gołąbki przyrządzamy z mięsem i ryżem. Warto jednak zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia i przygotować inny, ale równie pyszny farsz do gołąbków. Ryż zostanie tu zastąpiony pewnym lubianym produktem. Z całą potrawą komponuje się doskonale.

Farsz do gołąbków inaczej

Gołąbki są smaczny pomysłem na pożywny obiad. Lubiane danie robimy z liści kapusty, które wypełniamy farszem z mięsa i ryżu . Jednak wszystko, co dobre może się w końcu przejeść. Dlatego warto poznać przepis na gołąbki z nieco innym farszem.

Ryż zastąpimy startymi ziemniakami . W połączeniu z mięsem i przyprawami farsz będzie smakował nawet największym niejadkom . Takie gołąbki szybko znikną z talerzy, a każdy, kto ich spróbuje, poprosi o dokładkę. Przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków i mięsa prezentujemy poniżej.

gołąbki
Fot. Canva/gyro
Najlepsza zupa na mrozy. Rozgrzewa i wzmacnia odporność

Jak przyrządzić gołąbki z farszem z ziemniaków i mięsa?

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny

Przygotowanie gołąbków zaczniemy od umycia i obrania ziemniaków. Ścieramy je na tarce o małych oczkach. Na chwilę dostawiamy i odciskamy z nadmiaru wody . Starte ziemniaki łączymy z mięsem mielonym. Do masy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodajemy podsmażona i przestudzoną cebulę. Wsypujemy majeranek, sól i pieprz . Starannie mieszamy składniki. Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty. Boki wkładamy do środka i mięso z kapustą zawijamy w rulon. Gołąbki gotujemy ok. 60 minut w garnku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i czarnego pieprzu .

Gołąbki polecają się na zimowy obiad

Gołąbki z farszem z ziemniaków i mięsa wychodzą znakomicie. Są pyszne i bardzo pożywne . Tak przyrządzone gołąbki stanowią smaczną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków z ryżem. Dlatego warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni.

Smaczne danie będzie w sam raz na zimowy obiad. Porządnie nasyci, rozgrzeje i zrobi wrażenie na całej rodzinie . Gołąbki w takim wydaniu cieszą się dużym powodzeniem i raz- dwa znikają z talerzy. Pisaliśmy, co pić, by lepiej spać . Polecaliśmy przepis na słynną i smaczną sałatkę Waldorf.

gołąbki
Fot. Canva

Źródło: przyslijprzepis.pl

Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje
To najlepsza galaretka z kurczaka jaką jadłam. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy