To najlepsza galaretka z kurczaka jaką jadłam. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał
Galaretka z kurczaka jest daniem, które lubi wielu z nas. Będzie jak znalazł na różne okazje, czy imprezy karnawałowe. U mnie w domu furorę robi galaretka z kurczaka z uwielbianym dodatkiem. Doskonale podkręca smak dania, a te szybko znika ze stołu.
Galaretka z kurczaka inaczej
Karnawał trwa i sprzyja spotkaniom w gronie rodziny i znajomych. Z takiej okazji warto przyrządzić danie, za którym przepada większość Polaków. Mowa o galarecie z kurczaka. Zwykle ma ona dość delikatny smak, który zawdzięcza mięsu i warzywom.
Jednak ja robię galaretę z dodatkiem warzywa, które nieźle potrafi podkręcić smak tego dania. Dodaję do galaretki z kurczaka pokrojone ogórki kiszone. Kwaśne i pyszne są idealne do galaretki z kurczaka. Każdemu polecam przepis na to znakomite danie.
Jak zrobić galaretkę z kurczaka z ogórkiem kiszonym?
Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- ½ selera
- 1 cebula
- zielone część pora
- natka pietruszki
- 4 ogórki kiszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- żelatyna spożywcza
- jajka na twardo
- sól
Przygotowanie galaretki z kurczaka zacznij od umycia udek z kurczaka, przełożenia do garnka i zalania wodą. Powinna ona przykrywać mięso. Marchewkę i seler obierz, pokrój w słupki. Por i natkę pietruszki umyj. Zwiąż razem, a cebulę obierz.
Teraz wróć do gotowanych udek. Zdejmij z powierzchni szumowiny, wkładamy wszystkie warzywa i wsypujemy przyprawy. Wywar gotuj ok. 2 ½ godziny. Następnie po ugotowaniu wyjmij udka, zostawiamy do przestudzenia i obieramy mięso.
Galaretka z kurczaka z dodatkiem ogórka kiszonego
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wywar przecedź przez sito i dodaj 6-7 łyżek żelatyny na 1 litr wywaru. Przygotuj miseczki i włóż do nich warzywa, pokrojone jajko na twardo i pamiętaj o dodaniu pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego.
Ten dodatek znakomicie podkręci smak galaretki z kurczaka. Dołóż mięso i zalej wywarem z żelatyną do połowy miseczki. Galaretkę z kurczakiem wstaw do lodówki, by stężała. Potem danie możesz podawać skropione sokiem z cytryny lub odrobiną octu. Pisaliśmy, dlaczego warto ograniczyć spożycie sera żółtego. Polecaliśmy przepis na ozorki w sosie grzybowym.
Źródło: przyslijprzepis.pl