Do placków ziemniaczanych dodaję produkt, który każdy pomija. Są idealnie chrupiące
Placki ziemniaczane mogą być cudownie chrupiące i pyszne. Mogą być również ciężkie i opite tłuszczem ze smażenia. Wystarczy jeden prosty trik, a danie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Pomocny okaże się produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni.
Placki ziemniaczane polecają się na obiad!
Placki ziemniaczane są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Niezależnie od tego, czy podajesz je na wytrawnie, np. z sosem grzybowym, czy na słodko z cukrem smakują fantastycznie. Placki są proste w przygotowaniu, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a będą rozpadać się na patelni.
Często też placki ziemniaczane są po prostu bardzo tłuste, przez co i ciężkostrawne. Jest na to prosty sposób. Kultowe danie przygotowuję według przepisu Ani Zyśk. Vlogerka kulinarna prężnie działa w mediach społecznościowych, a jej kanał jedz.pysznie na Instagramie codziennie przyciąga tysiące widzów. Placki nie są opite olejem i są cudownie chrupiące.
Placki ziemniaczane. Najlepszy przepis
Podczas zakupów upewnij się, że ziemniaki na placki to odmiana mączysta. Takie warzywa zawierają dużą ilość skrobi. Bardzo ważnym składnikiem jest również ocet. Na 1 kg ziemniaków dodajemy 1 łyżkę produktu. Dzięki niemu placki nie piją tłuszczu podczas smażenia i są tym samym idealnie chrupiące.
Składniki na chrupiące placki ziemniaczane:
- 1,3 kg obranych ziemniaków
- 100 g cebuli
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 15 ml octu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
Krok 1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
Krok 2. Odciśnij je z nadmiaru wody. Do masy dodaj ocet (1 łyżka na każdy kilogram ziemniaków).
Krok 3. Dodaj również jajka, startą na tarce cebulę, a także mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Krok 4. Masę wykładaj łyżką na dobrze rozgrzany olej. Smaż z każdej strony do zarumienienia. Gotowe!