Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do placków ziemniaczanych dodaję produkt, który każdy pomija. Są idealnie chrupiące
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.01.2025 09:50

Do placków ziemniaczanych dodaję produkt, który każdy pomija. Są idealnie chrupiące

placki ziemniaczane
Fot. Anna Zyśk

Placki ziemniaczane mogą być cudownie chrupiące i pyszne. Mogą być również ciężkie i opite tłuszczem ze smażenia. Wystarczy jeden prosty trik, a danie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Pomocny okaże się produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni.

Placki ziemniaczane polecają się na obiad!

Placki ziemniaczane są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Niezależnie od tego, czy podajesz je na wytrawnie, np. z sosem grzybowym, czy na słodko z cukrem smakują fantastycznie. Placki są proste w przygotowaniu, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a będą rozpadać się na patelni.

Często też placki ziemniaczane są po prostu bardzo tłuste, przez co i ciężkostrawne. Jest na to prosty sposób. Kultowe danie przygotowuję według przepisu Ani Zyśk. Vlogerka kulinarna prężnie działa w mediach społecznościowych, a jej kanał jedz.pysznie na Instagramie codziennie przyciąga tysiące widzów. Placki nie są opite olejem i są cudownie chrupiące.

koszyk na zakupy
Te produkty ogranicz po 50. roku życia. „Obciążają organizm i przyspieszają zmiany starcze”

Placki ziemniaczane. Najlepszy przepis

Podczas zakupów upewnij się, że ziemniaki na placki to odmiana mączysta. Takie warzywa zawierają dużą ilość skrobi. Bardzo ważnym składnikiem jest również ocet. Na 1 kg ziemniaków dodajemy 1 łyżkę produktu. Dzięki niemu placki nie piją tłuszczu podczas smażenia i są tym samym idealnie chrupiące.

Składniki na chrupiące placki ziemniaczane:

  • 1,3 kg obranych ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 15 ml octu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Krok 1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.

tarcie ziemniaków.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Odciśnij je z nadmiaru wody. Do masy dodaj ocet (1 łyżka na każdy kilogram ziemniaków). 

ziemniaki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Dodaj również jajka, startą na tarce cebulę, a także mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj.

ziemniaki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Masę wykładaj łyżką na dobrze rozgrzany olej. Smaż z każdej strony do zarumienienia. Gotowe!

ziemniaki.jpg
Fot. Anna Zyśk