Najlepsza zupa na mrozy. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Pogoda nas nie rozpieszcza, ale nie ma się co dziwić. W końcu mamy zimę, dlatego rozgrzewająca zupa będzie idealna w tym czasie. Warto ugotować kapuśniak na żeberkach, który będzie smakował, że palce lizać i zadba o naszą odporność.
Kapuśniak na żeberkach dla każego
Co ugotować zimą? Wart postawić na rozgrzewające zupy. Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach jest pełen wyrazistego smaku. To pożywna zupa, w której można wyczuć słodko-kwaśne nuty. Pyszny smak zapewniają przyprawy, a kiszona kapusta sprawia, że kapuśniak jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy.
Wszystko dlatego, że kapusta kiszona nasycona jest witaminą C, A, E, K i witaminami z grupy B. Jedzenie tego zdrowego produktu doskonale wpłynie na naszą odporność. Dzięki temu nie będziemy tak łatwo chorować. W przypadku infekcji szybciej wrócimy do zdrowia. Dlatego koniecznie ugotujmy kapuśniak na żeberkach.
Jak ugotować kapuśniak na żeberkach?
Składniki:
- 300 g żeberek (mogą być również wędzone)
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka masła
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- szczypta soli morskiej
- odrobina sosu sojowego
Przygotowanie zupy zaczniemy od umycia i pokrojenia żeberek. Przekładamy je do garnka, zalewamy 1,2 litra wody i zagotowujemy. Potem zdejmujemy szumowiny z powierzchni wywaru. Dodajemy pokrojone warzywa i wsypujemy przyprawy.
Zupę gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Następnie po upływie tego czasu dokładamy pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 20 minut. Poszatkowaną kapustę kiszoną i cebulę podsmażamy na maśle. Warto dodać odrobinę sosu sojowego i wszystko dusić jeszcze 10 minut pod przykryciem.
Rozgrzewająca zupa, czyli kapuśniak na żeberkach
Teraz możemy wyciągnąć z garnka większe kawałki ugotowanych warzyw. Dodajemy zawartość z patelni i gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso można oddzielić od żeberek i podać di kapuśniaku. Zupa jest gotowa do podania.
Kapuśniak na żeberkach posypujemy natką pietruszki. Zupa wychodzi bardzo smaczna, słodko-kwaśna i doskonale rozgrzewa. Warto ugotować ją na zimowy obiad. Danie nasyci i sprawi, że wzmocnimy odporność. Pisaliśmy, jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej. Polecaliśmy patent na precyzyjne odmierzanie składników do ciasta.
Źródło: winiary.pl