Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza zupa na mrozy. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.01.2025 12:35

Najlepsza zupa na mrozy. Rozgrzewa i wzmacnia odporność

kapuśniak
Fot. Shutterstock/Fanfo

Pogoda nas nie rozpieszcza, ale nie ma się co dziwić. W końcu mamy zimę, dlatego rozgrzewająca zupa będzie idealna w tym czasie. Warto ugotować kapuśniak na żeberkach, który będzie smakował, że palce lizać i zadba o naszą odporność. 

Kapuśniak na żeberkach dla każego

Co ugotować zimą? Wart postawić na rozgrzewające zupy. Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach jest pełen wyrazistego smaku. To pożywna zupa, w której można wyczuć słodko-kwaśne nuty. Pyszny smak zapewniają przyprawy, a kiszona kapusta sprawia, że kapuśniak jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy.

Wszystko dlatego, że kapusta kiszona nasycona jest witaminą C, A, E, K i witaminami z grupy B. Jedzenie tego zdrowego produktu doskonale wpłynie na naszą odporność. Dzięki temu nie będziemy tak łatwo chorować. W przypadku infekcji szybciej wrócimy do zdrowia. Dlatego koniecznie ugotujmy kapuśniak na żeberkach.  

kapuśniak
Fot. Canva/arfo
warzywa w rękawie do pieczenia
Jem przez dzień i noc. Ta metoda gotowania sprawia, że chudnę. Pokochasz to

Jak ugotować kapuśniak na żeberkach?

Składniki:

  • 300 g żeberek (mogą być również wędzone)
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta soli morskiej
  • odrobina sosu sojowego

Przygotowanie zupy zaczniemy od umycia i pokrojenia żeberek. Przekładamy je do garnka, zalewamy 1,2 litra wody i zagotowujemy. Potem zdejmujemy szumowiny z powierzchni wywaru. Dodajemy pokrojone warzywa i wsypujemy przyprawy.

Zupę gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Następnie po upływie tego czasu dokładamy pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 20 minut. Poszatkowaną kapustę kiszoną i cebulę podsmażamy na maśle. Warto dodać odrobinę sosu sojowego i wszystko dusić jeszcze 10 minut pod przykryciem.

Rozgrzewająca zupa, czyli kapuśniak na żeberkach

Teraz możemy wyciągnąć z garnka większe kawałki ugotowanych warzyw. Dodajemy zawartość z patelni i gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso można oddzielić od żeberek i podać di kapuśniaku. Zupa jest gotowa do podania. 

Kapuśniak na żeberkach posypujemy natką pietruszki. Zupa wychodzi bardzo smaczna, słodko-kwaśna i doskonale rozgrzewa. Warto ugotować ją na zimowy obiad. Danie nasyci i sprawi, że wzmocnimy odporność. Pisaliśmy, jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej. Polecaliśmy patent na precyzyjne odmierzanie składników do ciasta. 

kapuśniak
Fot. Canva/minadezhda

Źródło: winiary.pl