Zetrzyj ziemniaki i ułóż na nich plastry schabu. Mąż prosi mnie o ten obiad co tydzień
Ostatnio przyrządzam obiad ze schabu i ziemniaków. Produkty trafiają do piekarnika i już wkrótce moja rodzina cieszy się smakiem pysznej zapiekanki. Polecam przepis, który jest kulinarnym strzałem w 10!
Schab i ziemniaki zawsze smakują
Zwykle ze schabu robiłam kotlety, ale to się zmieniło. Wszystko przez przepis, który dostałam. Jest prosty i daje pyszny efekt. Dzięki tej recepturze przyrządzam schab na startych ziemniakach. Do tego apetyczny sos i danie trafia do piekarnika.
Szybko powstaje zapiekanka, którą zajada się mój mąż. Soczyste mięso i mięciutkie ziemniaki z wyrazistym sosem każdemu będą smakować. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube leckeres Mittagessen. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić zapiekankę ze schabu i ziemniaków?
Składniki:
- ½ kg schabu
- 5 ziemniaków
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 100 g sera żółtego
Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij. Oprósz solą i pieprzem, a ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, ułóż na nich pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Na te produkty wyłóż plastry schabu.
Następnie na tarce zetrzyj ser żółty, włóż go do miski, dodaj śmietanę, jogurt naturalny, musztardę . Składniki dokładnie wymieszaj. Takim sos rozsmaruj na plastrach schabu. Danie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Zapiekanka, która smakuje i syci
Po upływie tego czasu, danie jest gotowe do podania. Zapiekankę możesz posypać koperkiem i od razu podawać . Mięso zachwyca soczystością, a mięciutkie składniki w doskonałym sosie po prostu rozpływają się w ustach. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też porządnie syci.
Po jego zjedzeniu nikt nie będzie głodny. Danie jest rewelacyjne, dlatego polecam przepis dzięki, któremu przygotujecie taki pożywny obiad . Zrobicie go w prosty sposób, jednak danie musi spędzić godzinę w piekarniku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić chlebek z jajkiem do święconki. Podawaliśmy też przepis na pyszny deser z biszkoptów.