Żaden żurek, żaden biały barszcz. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę, to hit na świątecznym stole
W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.
Zupa lepsza niż żurek
U mnie na Wielkanoc zawsze pojawiał się żurek. Nic dziwnego, bo to przecież tradycyjna zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie tych świat. W zeszłym roku rodzinnie zdecydowaliśmy, że na kolejną Wielkanoc zrobimy inną zupą.
Z przepisu poniżej świąteczna zupa wychodzi zawsze, a w dodatku wizualnie bardzo przypomina tą tradycyjną. Koniecznie ją wypróbuj. Na pewno się nie zawiedziesz, a rodzina będzie zajadać aż miło.
Śmiertelne zatrucie galaretą z targowiska. Szokujące odkrycie prokuratury Zapomnij o kopytkach, te kluski są 100 razy lepsze. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepisCo będziesz potrzebowała?
Lista składników jest bardzo krótka. Tym samym przygotowanie zupy jest niedrogie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Opolanką Kasia w kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 5 białych kiełbas
- 2 marchewki
- 0,5 kg ziemniaków
- 100 g tartego chrzanu
- majeranek
- pieprz
- sól
Przepis na świąteczną zupę
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków oraz marchewki. Następnie oba warzywa pokrój w kostkę. Do dużego garnka wlej bulion. Wsyp ziemniaki oraz marchewkę. Kiełbasę pokrój w plastry i dodaj do bulionu.
Zawartość garnka zagotuj. Dopraw majerankiem, pieprzem oraz solą. Dodaj starty chrzan. Całość wymieszaj i gotuj przez 20 minut. Gotową zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Sprawdź przepis na bezmięsny obiad oraz dowiedz się, co możesz zrobić z czerstwego pieczywa.