To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku
Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!
Najsmaczniejsze pierogi ruskie
Pierogi, jak każdy wie, składają się ciasta oraz farszu. Rzecz jasna oba z tych elementów powinny być przygotowane w należyty sposób. Dziś podziękę się z tobą niecodzienną wersją farszu na pierogi ruskie.
Odkąd mam ten przepis nie robię pierogów ruskich inaczej. Niepozorny dodatek kompletnie odmieni farsz, który zyska więcej świeżości. Nic tak dobrze nie komponuje się z ziemniakami i twarogiem.
Po kupieniu mięsa w sklepie masz 30 minut. Ta czynność jest kluczowa, koniecznie zapamiętajNie zapomnij o tym dodatku
Zaskakującym i dla wielu kontrowersyjnym składnikiem jest mięta. Dodana do farszu znacznie poprawi jego smak. Na liście poniżej znajdziesz pozostałe potrzebne produkty.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 500 g twarogu
- 4 ziemniaki
- parę listków mięty
- pieprz
- sól
Mój przepis na pierogi ruskie
Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu do miski przesiej mąkę. Do miski wlej pół szklanki gorącej wody oraz pół w temperaturze pokojowej. Wsyp odrobinę soli. Całość wymieszaj na jednolite i sprężyste ciasto.
Następnie przygotuj farsz. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkość. Przeciśnij je przez prasę i włóż do miski. Dodaj pokruszony twaróg. Dopraw pieprzem oraz solą. Miętę opłucz, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników na farsz. Wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij kółka. Na środek każdego nałóż farsz i sklej krawędzie pieroga. Gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi podawaj ze śmietana i smażoną cebulką. Sprawdź przepis na szybki i smaczny obiad oraz dowiedz się, jak wykorzystać czerstwe pieczywo.