Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.03.2024 19:13

To najlepszy przepis na pierogi ruskie. Sekret tkwi w farszu, mało kto pamięta o tym dodatku

pierogi ruskie z miętą
Canva/@robert6666

Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego kultowego dania. Tym razem podzielę się przepisem na pierogi w nieco innej odsłonie. Ten pyszny dodatek do farszu jest rewelacyjny. Musisz tego spróbować!

Najsmaczniejsze pierogi ruskie

Pierogi, jak każdy wie, składają się ciasta oraz farszu. Rzecz jasna oba z tych elementów powinny być przygotowane w należyty sposób. Dziś podziękę się z tobą niecodzienną wersją farszu na pierogi ruskie.

Odkąd mam ten przepis nie robię pierogów ruskich inaczej. Niepozorny dodatek kompletnie odmieni farsz, który zyska więcej świeżości. Nic tak dobrze nie komponuje się z ziemniakami i twarogiem.

mięta.jpg
Canva/@luknaja
Po kupieniu mięsa w sklepie masz 30 minut. Ta czynność jest kluczowa, koniecznie zapamiętaj

Nie zapomnij o tym dodatku

Zaskakującym i dla wielu kontrowersyjnym składnikiem jest mięta. Dodana do farszu znacznie poprawi jego smak. Na liście poniżej znajdziesz pozostałe potrzebne produkty. 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 500 g twarogu
  • 4 ziemniaki
  • parę listków mięty
  • pieprz
  • sól

Mój przepis na pierogi ruskie

Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu do miski przesiej mąkę. Do miski wlej pół szklanki gorącej wody oraz pół w temperaturze pokojowej. Wsyp odrobinę soli. Całość wymieszaj na jednolite i sprężyste ciasto

Następnie przygotuj farsz. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkość. Przeciśnij je przez prasę i włóż do miski. Dodaj pokruszony twaróg. Dopraw pieprzem oraz solą. Miętę opłucz, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników na farsz. Wymieszaj wszystkie składniki.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij kółka. Na środek każdego nałóż farsz i sklej krawędzie pieroga. Gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi podawaj ze śmietana i smażoną cebulką. Sprawdź przepis na szybki i smaczny obiad  oraz dowiedz się, jak wykorzystać czerstwe pieczywo

lepienie pierogów.jpg
Canva/@XiXinXing