Zielona część pora już raczej nie wyląduje w koszu. Teraz robi się z niej hitową surówkę
Por jest niedocenianym warzywem. Zwykle dodawany jedynie do rosołu, sam w sobie także smakuje znakomicie. Zwłaszcza liście, które często wyrzucamy, będą świetnym produktem do wykonania prostej obiadowej surówki. Do jej zrobienie nie potrzeba wielu składników. Zachęcamy do spróbowania.
Liście pora mają piękny intensywny kolor i nie są zarezerwowane dla drobnych domowych zwierząt. Nie powinny też trafiać do kosza na odpady. Ich niesamowity smak można łatwo wydobyć przy pomocy kilku składników. Obiadowa surówka jest niemal ekspresowa w przygotowaniu, a pokocha ją cała rodzina.
Przepis na wyrazistą surówkę z pora
Składniki:
-
liście 1 niedużego pora
-
sok z cytryny
-
sól w ilości do smaku
-
odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Jak zrobić surówkę z pora? Najprostszy przepis będzie najlepszy
Zaczynamy od dokładnego umycia zielonych elementów pora. Kroimy je w cienkie paseczki, które przenosimy do miski. Całość oprószamy solą i mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut, by warzywo zmiękło.
Po tym czasie skrapiamy je sokiem z cytryny wedle uznania i łączymy z odrobiną wybranego tłuszczu roślinnego. Surówka z pora jest gotowa do podania. Świetnie smakuje zarówno w towarzystwie mięs, jak i warzywnych kotletów.
Wskazówka: jeśli macie bardzo dużo liści pora i nie chcecie przyrządzać sporych ilości surówki, zawsze możecie je zamrozić, uprzednio umieszczając je w woreczku strunowym. Będą doskonałe do bulionu czy rosołu. Możecie nimi także zastępować cebulę w przepisach.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z porem. Szczególnie polecamy rozgrzewającą zupę krem . Być może spodoba wam się też znakomita tarta z dodatkiem szynki — na ciepłe śniadanie czy kolację będzie w sam raz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd
-
Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama