Smakosze.pl Przepisy Zielona część pora już raczej nie wyląduje w koszu. Teraz robi się z niej hitową surówkę
canva/sanapadh

Zielona część pora już raczej nie wyląduje w koszu. Teraz robi się z niej hitową surówkę

1 lutego 2023

Por jest niedocenianym warzywem. Zwykle dodawany jedynie do rosołu, sam w sobie także smakuje znakomicie. Zwłaszcza liście, które często wyrzucamy, będą świetnym produktem do wykonania prostej obiadowej surówki. Do jej zrobienie nie potrzeba wielu składników. Zachęcamy do spróbowania.

Liście pora mają piękny intensywny kolor i nie są zarezerwowane dla drobnych domowych zwierząt. Nie powinny też trafiać do kosza na odpady. Ich niesamowity smak można łatwo wydobyć przy pomocy kilku składników. Obiadowa surówka jest niemal ekspresowa w przygotowaniu, a pokocha ją cała rodzina.

Przepis na wyrazistą surówkę z pora

Składniki:

  • liście 1 niedużego pora

  • sok z cytryny

  • sól w ilości do smaku

  • odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Jak zrobić surówkę z pora? Najprostszy przepis będzie najlepszy

Zaczynamy od dokładnego umycia zielonych elementów pora. Kroimy je w cienkie paseczki, które przenosimy do miski. Całość oprószamy solą i mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut, by warzywo zmiękło.

Po tym czasie skrapiamy je sokiem z cytryny wedle uznania i łączymy z odrobiną wybranego tłuszczu roślinnego. Surówka z pora jest gotowa do podania. Świetnie smakuje zarówno w towarzystwie mięs, jak i warzywnych kotletów.

Wskazówka: jeśli macie bardzo dużo liści pora i nie chcecie przyrządzać sporych ilości surówki, zawsze możecie je zamrozić, uprzednio umieszczając je w woreczku strunowym. Będą doskonałe do bulionu czy rosołu. Możecie nimi także zastępować cebulę w przepisach.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z porem. Szczególnie polecamy rozgrzewającą zupę krem . Być może spodoba wam się też znakomita tarta z dodatkiem szynki — na ciepłe śniadanie czy kolację będzie w sam raz.

Por pasuje do surówki
canva/dantok

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy