Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.01.2023 20:11

Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna

Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna
canva/srdjan123, canva/vinicef

Nie dodawaj jabłka do sałatki jarzynowej. Zamiast niego, dodaj 3 łyżki musu jabłkowego do majonezu i wymieszaj. Tak przygotowany sos doskonale doprawi kultową sałatkę. Będzie pyszna, lekka i każdy będzie prosił o dokładkę.

Sałatkę jarzynową możemy przygotować na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej por, inni cebulę. Jedni wolą sałatkę z jabłkiem, inni bez. Sałatki różnią się również sosami. Są zwolennicy majonezu, śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Do sałatki można dodać również śledzie lub wędzoną makrelę.

Sałatka jarzynowa z musem jabłkowym jest wyśmienitym pomysłem na przekąskę lub kolację. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci każdego. Do sałatki zamiast jabłka dodaj mus z jabłek. Mus przygotujesz samodzielnie, możesz dodać również gotowy przecier jabłkowy ze słoika.

Mus z jabłek wymieszany z majonezem i dodany do sałatki jarzynowej wzmacnia jej smak. Dodaje jej kwaskowości i słodyczy jednocześnie. Łączy również wszystkie przygotowane warzywa. Sałatka jest niezwykle delikatne, ale i wyraźna.

Przepis na sałatkę jarzynową z niecodziennym dodatkiem

Składniki:

  • 2 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • 2 jajka

  • kawałek pora

  • pół puszki groszku

  • 4 ogórki kiszone

  • 3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Składniki na mus jabłkowy:

  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • cukier lub miód do smaku

Jak zrobić sałatkę jarzynową z musem jabłkowym? Będzie smaczniejsza niż kiedykolwiek

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotuj jajka na twardo, posiekaj por, pokrój w kostkę ogórki kiszone, odsącz z zalewy groszek. Warzywa po ugotowaniu ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do większej miski i wymieszaj.

Przygotuj mus jabłkowy: jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do rondelka, skrop sokiem z cytryny, podlej łyżką wody i duś na małym ogniu, aż się rozgotują. Zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku cukrem lub miodem.

Gdy mus ostygnie, połącz go z majonezem i dodaj do warzyw. Jeśli chcesz, możesz też dodać do sosu 1-2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Przygotuj również sałatkę z kurczakiem i ananasem oraz sałatkę makaronową. Dania sprawdzą się doskonale na podwieczorek i spotkania w gronie najbliższych.

sałatka jarzynowa
canva/Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: