Szybka tarta z porem i szynką. Na Sylwestra, śniadanie lub kolację
Wytrawna tarta sprawdzi się na każdą okazję. Danie smakuje wyśmienicie od razu po przyrządzeniu, jak również na zimno. Jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Nie ma możliwości, że tarta się nie uda.
Błyskawiczna tarta z szynką i porem będzie doskonałym poczęstunkiem na Sylwestra. Wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je, rozłożyć na cieście i zalać jajeczno-śmietanową masą. Wytrawną tartę przygotowuje się na spodzie z ciasta francuskiego. To sprawia, że danie jest naprawdę bezproblemowe.
Przepis na błyskawiczną tartę z szynką i porem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 większy por
200 g szynki (w kawałku)
300 g śmietanki 30%
3 jajka
100 g żółtego tartego sera
2 łyżki masła lub oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Jak upiec wyśmienitą tartę na Sylwestra?
Formę na tartę wyłóż ciastem francuskim. Wstaw do piekarnika o temperaturze 210 st. C i piecz, aż ciasto lekko się zrumieni. Por starannie oczyść i pokrój w półplasterki. Szynkę pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Podsmaż na niej por, aż stanie się miękki. Podczas smażenia często mieszaj zawartość patelni.
Przygotuj sos do tarty. W tym celu śmietanę przelej do miski i wymieszaj ją starannie z jajkami. Otrzymaną masę przypraw solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wyłóż por i szynkę. Całość zalej wymieszaną jajeczną masą, posyp startym serem. Tartę piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 180 st. C. Potrawę możesz podawać od razu po upieczeniu lub kiedy ostygnie. Tarta doskonale nadaje się także do odgrzania na następny dzień.
Potrawa ze szpinakiem i fetą zachwyca wykwintnym smakiem. Odwracana tarta z jabłkami jest doskonałym deserem na każdą okazję.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler ma prosty patent na apetyczną zupę ogórkową. Nie używa tarki
Boskie faworki siostry Anastazji. Prosty trik sprawia, że rozpływają się w ustach
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama