Smakosze.pl Porady Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków
schankz, Getty Images

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków

22 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ziemniaki dodajemy do wielu dań. Stanowią częsty składnik zupy, zapiekanek czy potrawek. Ich właściwości zagęszczające są wykorzystywane w celu sprawienia, żeby danie było bardziej sycące. Jak jednak należy je ugotować?

Sposobów jest bowiem mnóstwo. Ziemniaki w mundurkach, pieczone, puree, gotowane, w zupie czy jako składnik ciasta. Do praktycznie każdego z nich potrzebna jest woda i garnek. Czy pokrywka jest w tym przypadku konieczna? Oraz jaka ilość wody jest optymalna?

Ziemniaki powinny być gotowane w dużej ilości wody czy małej?

Ziemniaki stanowią ogromną część naszej diety - najwięcej Polaków zjada je w trakcie obiadu, jako dodatek do mięsa czy ryby. Najczęściej przyrządza się je w wodzie, ponieważ taka metoda obróbki cieplnej jest najwygodniejsza i stosunkowo szybka.

To właśnie podczas gotowania w wodzie możemy skorzystać z pokrywki - w domyśle ma ona wzmocnić gotowanie i skrócić czas potrzebny, aby ziemniaki stały się miękkie. Czy pokrywka faktycznie działa i poprawia jakość pracy z ziemniakami? A także jaki wpływ ma duża ilość wody?

Optymalne proporcje wynoszą 3 litry wody na 1 kilogram ziemniaków. To duża ilość, która sprawia, że ziemniaki gotują się równomiernie i szybko - temperatura zgromadzona w tak dużej ilości wody doskonale opływa i przechodzi do ziemniaków. Dzięki temu możemy zachować więcej wartości odżywczych.

Jak czytamy na portalu newsy.gotujmy.pl, ziemniaki zawsze wrzucajcie do gotującej się wody. Dzięki temu, że bulwy będą miały styczność z wodą przez krótszy czas, zostanie z nich wymytych mniej cennych składników odżywczych.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy 5 doskonałych sposobów na ugotowanie jajek w mniej niż 10 minut. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na doskonałe gołąbki w klasycznym wydaniu.

Warto także jednak stosować pokrywkę. Dzięki niej kartofle szybciej zmiękną, co przełoży się na jeszcze większą ilość substancji odżywczych w mączystym miąższu. Krótszy czas sprawi również, że mniejsza ilość gazu lub prądu zostanie użyta - a to oznacza mniejsze rachunki i większe oszczędności.

Zdecydowanie najlepszym sposobem jest gotowanie na parze . Przygotowując je taką metodą, zachowujemy praktycznie całość minerałów i witamin, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dobrze sprawdza się również gotowanie ziemniaków w mundurkach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy