Gołąbki w tradycyjnym przepisie
canva/MiloszGuzowski

Wyborny przepis na tradycyjne gołąbki

Gołąbki są potrawą, którą prawdopodobnie każdy Polak doskonale zna. Jedno zagadnienie spędza sen z powiek nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Czy gołąbki należy gotować pod przykryciem, czy bez? Okazuje się, że najlepszy efekt uzyskuje się z użyciem pokrywki.

Gołąbki są zdecydowaną klasyką polskiej kuchni - Polacy nie mogą się im oprzeć, ponieważ ich smak jest doprawdy wyborny. Jak jednak należy je optymalnie gotować? Z użyciem pokrywki, czy może bez niej? Poniżej zdradzamy najlepszą metodę.

Idealne gołąbki złożone są z delikatnej i rozpływającej się w ustach kapusty otoczonej aromatycznym sosem. Wewnątrz liści znaleźć powinien się soczysty farsz, który również jest bardzo delikatny. Dzięki temu przepisowi będziesz dokładnie wiedział jak je ugotować.

Gołąbki w najlepszym przepisie

Gołąbki dość mocno weszły do naszej tradycji. Podobnie jak kotlety mielone, schabowe, pierogi czy kluski lane - każde z tych przepisów kształtuje polską gastronomię i podniebienia mieszkańców Polski. Wiele osób nie wie jednak, czy gołąbki należy gotować pod przykryciem.

Jak wynika z poniższej receptury, gołąbki winny być gotowane pod pokrywką. Dzięki temu całe danie równomiernie się gotuje i przechodzi jeszcze lepszym i intensywniejszym smakiem. Dzięki temu przyjemność płynąca z jedzenia jest zmaksymalizowana

Jak prawidłowo ugotować pierogi?Jak prawidłowo ugotować pierogi?Czytaj dalej

.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy 5 doskonałych sposobów na ugotowanie jajek w mniej niż 10 minut. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.

Przepis na gołąbki

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 biała lub włoska kapusta
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

W garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty z wyciętym głąbem. Obgotowujemy ją z każdej strony. Gotowe liście wyjmuj z garnka odrywając je kolejno od główki kapusty. W osobnym garnku zagotuj ryż. Po wyjęciu go z wody, odstaw go do wystygnięcia.

Cebule posiekaną podsmaż na ogniu. Wrzuć ją do miski wraz z mięsem, solą, pieprzem, papryką w proszku oraz tymiankiem. Dodaj do masy ryż i wyrób go dobrze dłonią. Gdy farsz będzie jednolity, przejdź do składania gołąbków.

Każdy liść wypełnij porcją farszu i zawiń w kształt gołąbka. Na dnie garnka wyłóż kilka liści, a na nie połóż gołąbki. Zalej je bulionem, przecierem, dopraw przyprawami i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Po zagotowaniu podawaj gołąbki z ziemniakami polanymi sosem z gotowania. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł