Wyjątkowe ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu. Efektowny dodatek do obiadu
Pieczone ziemniaki po szwedzku są efektownym sposobem podania tych warzyw. Charakterystycznie ponacinanie, smakowicie przypieczone na rumiano, urozmaicą każdy posiłek. Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, lub samodzielną ciepłą przekąską.
Przyprawy do pieczonych ziemniaków możesz modyfikować według własnego uznania oraz zmieniać. Dzięki temu ich smak nigdy Ci się nie znudzi. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Do pieczonych ziemniaków po szwedzku staraj się wybierać warzywa podłużne, porównywalnej wielkości.
Przepis na pieczone ziemniaki po szwedzku
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
sól gruboziarnista
-
1 łyżka masła
-
olej rzepakowy
-
ulubione zioła (np. prowansalskie)
-
słodka papryka w proszku
Pieczone ziemniaki po szwedzku krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i wypłucz pod zimną woda. Następnie każde warzywo na ziemniaki pieczone połóż na dużej łyżce . Cienkim nożem ponacinaj je w poprzek na 2-3 milimetrowe plasterki, do momentu aż nóż zatrzyma się na łyżce. Uważaj aby nie poprzecinać całkowicie ziemniaków przy ich końcach .
Ponacinane ziemniaki ponownie dokładnie umyj. Dzięki wypłukaniu skrobi pomiędzy nacięciami, plasterki pieczonych ziemniaków nie będą się między sobą sklejać . Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Aby pieczone ziemniaki były apetyczne i rumiane, nasmaruj każdego z osobna olejem . Możesz użyć do tego pędzelka, żeby olej dotarł również między nacięcia . Następnie warzywa oprósz solą, słodką papryką oraz wybranymi ziołami.
Pieczone ziemniaki należy przygotowywać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Warzywa potrzebują około godziny pieczenia. W połowie tego czasu ostrożnie wyjmij ziemniaki i nasmaruj je rozpuszczonym w rondelku masłem . Pieczone ziemniaki są gotowe do podania, kiedy są całkowicie miękkie. Wypróbuj nasze pyszne ziemniaki zapiekane z mięsem . Mamy też propozycję na tę pyszną alternatywę dla frytek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
-
Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu
-
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone