Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku. Hit na sycący obiad
Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest bardzo aromatyczna, sycąca i pełna smaku. Sekretem są przyprawy, w tym ajwar, czyli pasta z pieczonej papryki.
Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku to niezwykłe danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi zapiekanek. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, sycąca i doskonale doprawiona, prośby o dokładkę są więc pewne.
Do przygotowania ziemniaków z mięsem mielonym zapiekanych w piekarniku wykorzystaj młode ziemniaki i świeżą, soczystą paprykę. Mięso mielone wybierz najlepiej z łopatki lub karczku. Wieprzowina musi być najwyższej jakości, wtedy będzie soczysta i delikatna.
Mięso mielone w zapiekance podsmaż z przyprawami i cebulą, następnie dodaj bulion, śmietankę i pastę ajwar. To właśnie doskonale dobrana mieszanka składników nadaje ziemniakom z mięsem mielonym zapiekanym w piekarniku niezwykłego, pełnego smaku i aromatu.
Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 kg młodych ziemniaków
2 duże cebule czerwone
papryka czerwona
szklanka bulionu warzywnego
natka pietruszki
2 łyżki ajwaru
pół szklanki śmietany 30%
olej do smażenia
oliwa z oliwek
Przyprawy:
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
łyżeczka suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekane ziemniaki z mięsem mielonym? Zapiekanka będzie totalnym hitem
Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w paski, pokrój również cebule i paprykę. Mięso mielone podsmaż na oleju z dodatkiem pieprzu i soli. Gdy mięso zacznie się rumienić, dodaj cebule, paprykę ostrą, słodką i majeranek smaż kilka minut.
Do mięsa wlej bulion i słodką śmietanę, doprowadź do wrzenia, następnie przykryj i duś na najmniejszym ogniu przez około 45 minut, co jakiś czas przemieszaj. Po 30 minutach duszenia dodaj czerwoną paprykę.
Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodaj ajwar, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki wymieszaj z oliwą i suszonym oregano.
Przygotowaną potrawkę z mięsa mielonego włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj ziemniaki i oprósz posiekaną natką pietruszki i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut, smacznego.
Przygotuj również zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym. Doskonałym pomysłem na szybki obiad będzie również papryka faszerowana.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wrzuć na patelnię wraz z miodem i pieczarkami. Zyskasz idealny dodatek do obiadu
Stara kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Bez masła, ale z nietypowym dodatkiem
Azjatycka surówka z kapusty zachwyca smakiem. Idealne połączenie składników
Źródło: kolorowegarnki