Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku. Hit na sycący obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.09.2022 20:39

Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku. Hit na sycący obiad

Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku. Hit na sycący obiad
canva/ Mariha-kitchen

Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest bardzo aromatyczna, sycąca i pełna smaku. Sekretem są przyprawy, w tym ajwar, czyli pasta z pieczonej papryki.

Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku to niezwykłe danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi zapiekanek. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, sycąca i doskonale doprawiona, prośby o dokładkę są więc pewne.

Do przygotowania ziemniaków z mięsem mielonym zapiekanych w piekarniku wykorzystaj młode ziemniaki i świeżą, soczystą paprykę. Mięso mielone wybierz najlepiej z łopatki lub karczku. Wieprzowina musi być najwyższej jakości, wtedy będzie soczysta i delikatna.

Mięso mielone w zapiekance podsmaż z przyprawami i cebulą, następnie dodaj bulion, śmietankę i pastę ajwar. To właśnie doskonale dobrana mieszanka składników nadaje ziemniakom z mięsem mielonym zapiekanym w piekarniku niezwykłego, pełnego smaku i aromatu.

Ziemniaki z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 2 duże cebule czerwone

  • papryka czerwona

  • szklanka bulionu warzywnego

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki ajwaru

  • pół szklanki śmietany 30%

  • olej do smażenia

  • oliwa z oliwek

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • sól, pieprz

Jak zrobić zapiekane ziemniaki z mięsem mielonym? Zapiekanka będzie totalnym hitem

Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w paski, pokrój również cebule i paprykę. Mięso mielone podsmaż na oleju z dodatkiem pieprzu i soli. Gdy mięso zacznie się rumienić, dodaj cebule, paprykę ostrą, słodką i majeranek smaż kilka minut.

Do mięsa wlej bulion i słodką śmietanę, doprowadź do wrzenia, następnie przykryj i duś na najmniejszym ogniu przez około 45 minut, co jakiś czas przemieszaj. Po 30 minutach duszenia dodaj czerwoną paprykę.

Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodaj ajwar, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki wymieszaj z oliwą i suszonym oregano.

Przygotowaną potrawkę z mięsa mielonego włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj ziemniaki i oprósz posiekaną natką pietruszki i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut, smacznego.

Przygotuj również zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym. Doskonałym pomysłem na szybki obiad będzie również papryka faszerowana.

Zapiekanka
canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kolorowegarnki