Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki

Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki

Pieczone ziemniaki pełne aromatu
canva/Timolina

Pieczone ziemniaki są zdrową i wyjątkowo smaczną alternatywą frytek. Połączcie warzywo z mieszanką aromatycznych przypraw, a wyczarujecie pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty — każdy sobie poradzi.

Lekko chrupiące pieczone ziemniaki o nieziemskim, ziołowym zapachu skuszą niejednego smakosza. Świetnie smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie ulubionych mięs czy warzywnych gulaszów bądź sosów. Podajcie je na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinnym obiedzie. Zachwytom nie będzie końca.

Przepis na aromatyczne pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Aromatyczne pieczone ziemniaki uzyskasz, dodając odpowiednie przyprawy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Młode możemy pozostawić w skórce. Kroimy je w niezbyt duże cząstki tzw. łódeczki.

Warzywa umieszczamy w większym naczyniu i dodajemy olej. Rozprowadzamy go, a następnie wsypujemy obie papryki, czosnek, cebulę i zioła. Mieszamy i solimy.

Tak przygotowanie ziemniaki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy przez 35-40 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Pieczone ziemniaki smakują doskonale z domowym majonezem roślinnym.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ziemniaki. Szczególnie polecamy prosta obiadową zapiekankę z dodatkiem kurczaka i pieczarek. Być może tez spodoba wam się szwedzka odsłona pieczonych ziemniaków.

Pieczone ziemniaki są pyszne
canva/rilueda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: