Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki
Pieczone ziemniaki są zdrową i wyjątkowo smaczną alternatywą frytek. Połączcie warzywo z mieszanką aromatycznych przypraw, a wyczarujecie pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty — każdy sobie poradzi.
Lekko chrupiące pieczone ziemniaki o nieziemskim, ziołowym zapachu skuszą niejednego smakosza. Świetnie smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie ulubionych mięs czy warzywnych gulaszów bądź sosów. Podajcie je na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinnym obiedzie. Zachwytom nie będzie końca.
Przepis na aromatyczne pieczone ziemniaki
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz w ilości do smaku
Aromatyczne pieczone ziemniaki uzyskasz, dodając odpowiednie przyprawy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Młode możemy pozostawić w skórce. Kroimy je w niezbyt duże cząstki tzw. łódeczki.
Warzywa umieszczamy w większym naczyniu i dodajemy olej. Rozprowadzamy go, a następnie wsypujemy obie papryki, czosnek, cebulę i zioła. Mieszamy i solimy.
Tak przygotowanie ziemniaki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy przez 35-40 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Pieczone ziemniaki smakują doskonale z domowym majonezem roślinnym.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ziemniaki. Szczególnie polecamy prosta obiadową zapiekankę z dodatkiem kurczaka i pieczarek. Być może tez spodoba wam się szwedzka odsłona pieczonych ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: