Ziemniaki z grilla od Tomasza Strzelczyka. Lepsze niż karkówka i kiełbasa
Pomysł na niezwykłe danie z grilla? Przygotuj młode ziemniaki z grilla z niezwykłym dodatkiem- wędzonym boczkiem. Ziemniaki upieczone według przepisu Tomasza Strzelczyka smakują lepiej niż karkówka, czy kiełbasa.
Lato trwa w pełni, a w raz z nim sezon na grilla. Nie ograniczajmy się jedynie do tradycyjnych już dań, jak kiełbasa, karkówka, kaszanka. Na ruszcie przygotujemy wszystko- szaszłyki, warzywa, czy ziemniaki z boczkiem według Tomasza Strzelczyka.
Ziemniaki z grilla przepisu Tomasza Strzelczyka swój niezwykły smak zawdzięczają plastrom boczku oraz odpowiedniemu przygotowaniu- musimy nabić je na szampury i delikatnie ponacinać z dwóch stron. Tak zgrillowane ziemniaki smakują rewelacyjnie i każdy będzie prosił o dokładkę.
Ziemniaki z grilla będą idealne, kiedy przygotujemy je z młodych odmian. Wtedy możemy upiec je w mundurkach, a pieczona skórka dodaje smaku. Tomasz Strzelczyk radzi również, żeby ziemniaki posolić najpierw przed położeniem ich na ruszt, a także chwilę później, kiedy zaczną mięknąć. W ten sposób będą idealnie doprawione.
Przepis na ziemniaki z grilla od Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
młode ziemniaki
-
plastry wędzonego boczku
-
sól
Jak zrobić ziemniaki z grilla?
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj ich ze skórki. Odetnij końcówki, żeby łatwiej było nabijać je na szampury. Nabij jednego ziemniaka, następnie zwinięty plaster boczku, ziemniaka, plaster boczku.
Wszystkie nabite ziemniaki delikatnie ponacinaj, oprósz solą i połóż na rozgrzanym grillu, piecz, aż będą miękkie. Podczas pieczenia ponownie oprósz solą.
Ziemniaki z grilla będą świetnie pasować do lekkiej, greckiej sałatki . Przygotuj również wyśmienite szaszłyki warzywne z ziemniakami , wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
-
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
-
Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube