Smakosze.pl

canva/bhofack2

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę

26 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane są genialnym daniem, jednak tarcie ziemniaków jest bardzo czasochłonnym zajęciem, przez co często rezygnujemy z przygotowania pysznego obiadu. Jest jednak na to skuteczny sposób- blender kielichowy. Poznaj przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.

Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy od dziecka. Smak doprawionej cebulą i majerankiem masy ziemniaczanej, podsmażonej na oleju to jedno z dań, które uwielbiam do tej pory. Placki nie muszą wymagać dużego nakładu pracy i czasu, wystarczy zastosować 1 trik.

Pamiętajmy, że ziemniaki po zblendowaniu z cebulką i wodą musimy dokładnie odcisnąć, a następnie dodać mąkę, jajko, majeranek i przyprawy. Bez odciśnięcia masy placki ziemniaczane rozwarstwią się podczas smażenia i porwą, ponieważ będą za rzadkie.

Placki smażmy na mocno rozgrzanym oleju, żeby nie wchłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Ekspresowe placki ziemniaczane mają chrupiącą skórkę i są soczyste i delikatne w środku. Podajmy je w kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane

Składniki na 3-4 porcje:
  • 1 kg zeszłorocznych ziemniaków

  • duże jajko

  • średnia cebula

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta majeranku

  • płaska łyżeczka soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • olej do smażenia

Dodatkowo:
  • posiekany szczypiorek

  • kwaśna śmietana

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, pokrój również cebulę. Przygotowane składniki przełóż do blendera kielichowego, wlej wodę do połowy wysokości.

Całość zblenduj na gładką masę i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Teraz dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i majeranek i wymieszaj. Placki smaż partiami na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, podaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Z ziemniaków przygotujesz wiele świetnych obiadów, między innymi warzywną zapiekankę z pieczarkami i szybkie kotlety z jajek, ziemniaków i szynki . Każde danie znika z talerzy błyskawicznie.

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
canva/ PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wilkuchnia.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >