Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.06.2022 09:44

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę
canva/bhofack2

Placki ziemniaczane są genialnym daniem, jednak tarcie ziemniaków jest bardzo czasochłonnym zajęciem, przez co często rezygnujemy z przygotowania pysznego obiadu. Jest jednak na to skuteczny sposób- blender kielichowy. Poznaj przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.

Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy od dziecka. Smak doprawionej cebulą i majerankiem masy ziemniaczanej, podsmażonej na oleju to jedno z dań, które uwielbiam do tej pory. Placki nie muszą wymagać dużego nakładu pracy i czasu, wystarczy zastosować 1 trik.

Pamiętajmy, że ziemniaki po zblendowaniu z cebulką i wodą musimy dokładnie odcisnąć, a następnie dodać mąkę, jajko, majeranek i przyprawy. Bez odciśnięcia masy placki ziemniaczane rozwarstwią się podczas smażenia i porwą, ponieważ będą za rzadkie.

Placki smażmy na mocno rozgrzanym oleju, żeby nie wchłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Ekspresowe placki ziemniaczane mają chrupiącą skórkę i są soczyste i delikatne w środku. Podajmy je w kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 kg zeszłorocznych ziemniaków

  • duże jajko

  • średnia cebula

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta majeranku

  • płaska łyżeczka soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • posiekany szczypiorek

  • kwaśna śmietana

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, pokrój również cebulę. Przygotowane składniki przełóż do blendera kielichowego, wlej wodę do połowy wysokości.

Całość zblenduj na gładką masę i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Teraz dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i majeranek i wymieszaj. Placki smaż partiami na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, podaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Z ziemniaków przygotujesz wiele świetnych obiadów, między innymi warzywną zapiekankę z pieczarkami i szybkie kotlety z jajek, ziemniaków i szynki. Każde danie znika z talerzy błyskawicznie.

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
canva/ PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wilkuchnia.pl