Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę
Placki ziemniaczane są genialnym daniem, jednak tarcie ziemniaków jest bardzo czasochłonnym zajęciem, przez co często rezygnujemy z przygotowania pysznego obiadu. Jest jednak na to skuteczny sposób- blender kielichowy. Poznaj przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.
Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy od dziecka. Smak doprawionej cebulą i majerankiem masy ziemniaczanej, podsmażonej na oleju to jedno z dań, które uwielbiam do tej pory. Placki nie muszą wymagać dużego nakładu pracy i czasu, wystarczy zastosować 1 trik.
Pamiętajmy, że ziemniaki po zblendowaniu z cebulką i wodą musimy dokładnie odcisnąć, a następnie dodać mąkę, jajko, majeranek i przyprawy. Bez odciśnięcia masy placki ziemniaczane rozwarstwią się podczas smażenia i porwą, ponieważ będą za rzadkie.
Placki smażmy na mocno rozgrzanym oleju, żeby nie wchłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Ekspresowe placki ziemniaczane mają chrupiącą skórkę i są soczyste i delikatne w środku. Podajmy je w kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane
Składniki na 3-4 porcje:
1 kg zeszłorocznych ziemniaków
duże jajko
średnia cebula
3-4 łyżki mąki pszennej
szczypta majeranku
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Dodatkowo:
posiekany szczypiorek
kwaśna śmietana
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, pokrój również cebulę. Przygotowane składniki przełóż do blendera kielichowego, wlej wodę do połowy wysokości.
Całość zblenduj na gładką masę i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Teraz dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i majeranek i wymieszaj. Placki smaż partiami na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, podaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Z ziemniaków przygotujesz wiele świetnych obiadów, między innymi warzywną zapiekankę z pieczarkami i szybkie kotlety z jajek, ziemniaków i szynki. Każde danie znika z talerzy błyskawicznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad
Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
Sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Zawsze wychodzą idealnie puszyste
Źródło: wilkuchnia.pl