Smakosze.pl Przepisy Zimą zawsze gotuję mnóstwo kapusty. Za ten przepis chwali mnie każdy znajomy
Fot. youtube.com/Frischerezepte

Zimą zawsze gotuję mnóstwo kapusty. Za ten przepis chwali mnie każdy znajomy

23 lutego 2025

To danie z kapusty to zapiekanka inna niż wszystkie. Można nazwać je kapuścianym chlebem. Z kapusty i kilku prostych składników w krótkim czasie powstaje pełny, sycący obiad.

Zapiekanka z kapusty

Zapiekanka niejedno ma imię. Ten kapuściany przepis jest inny od tych, które znamy na co dzień. Przypomina warzywny placek, jest jednak lżejszy od wielu podobnych.

Za lekkość tę odpowiada oczywiście wariant ciasta, który wypieramy. Jest ono lekkie i płynne, przypomina nieco naleśnikowe. Jest jednak ciastem na śmietanie, co dodaje zapiekance łagodnego posmaku, dobrze skontrastowanego z przyprawionymi wyraziście warzywami .

warzywa i ciasto
Fot. youtube.com/Frischerezepte
Polacy jedzą to mięso na potęgę, a szkodzi na serce. Lepiej je pomijać

Zalej warzywa ciastem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte. Ich przepis na ciasto jest nieco inny, oparty na jogurcie i majonezie. My stawiamy na klasyczne ciasto śmietanowe .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ średniej główki kapusty
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 100 ml śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 garście pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, kminek, suszony czosnek
  • Sól, pieprz
szatkowanie kapusty
Fot. youtube.com/Frischerezepte

Warzywa w cieście

Aby przygotować farsz, smażymy składniki warzywne. Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

Kiedy cebula zacznie robić się szklista, dodajemy marchewkę, a następnie pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami . Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.

farsz warzywny
Fot. youtube.com/Frischerezepte

Na patelnię dodajemy kapustę i przyprawiamy kminkiem do smaku. Dokładnie mieszamy, nakrywamy i dusimy przez kolejne 5-10 minut. Następnie do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Znów dusimy przez kilka minut pod przykryciem, przyprawiamy do smaku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Jajka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, łączymy w gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut .

Naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 25x35 wysmarowujemy tłuszczem. Wylewamy do niego połowę ciasta. Na nie wykładamy warzywa i wyrównujemy ich warstwę.

Farsz zalewamy drugą połową ciasta . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż powierzchnia zapiekanki będzie rumiana.

Wypróbuj też przepis na pastę z ogórków kiszonych i sposób na klarowanie rosołu .

zapiekanka kapuściana
Fot. youtube.com/Frischerezepte
Żaden kefir, żadna maślanka. Najlepsze racuchy wychodzą na tym produkcie
Łączę ogórki kiszone ze zdrowym składnikiem. Mam najlepsze smarowidło do chleba
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy