Wachowicz zanurza schabowe w ziołowej mieszance. Smakują lepiej niż z restauracji

Kotlety schabowe to przysmak, z którego słynie Polska. Jest to fantastyczna kolaboracja mięsa oraz chrupiącej panierki, a po usmażeniu powstaje prawdziwe cudo. Razem z ziemniaczkami i ulubioną surówką schabowy tworzy wspaniałe danie, który znany jest nie tylko w naszym kraju, ale również za granicą. Ewa Wachowicz pokazała, że można je zrobić troszkę inaczej. Koniecznie sprawdź jak.
Schabowe dumą naszego kraju
Kotlety schabowe to przepyszna potrawa, z które słynie polska kuchnia. Jeśli zapytamy obcokrajowca o to, jakie zna polskie potrawy, to z pewnością oprócz pierogów i żurku wymieni właśnie schabowego. Co sprawia, że są takie dobre? Kluczem jest przede wszystkim świeże mięso, bez którego przysmak nie mógłby powstać. Dodatkowo odpowiednia panierka, aby finalnie nasze kotlety charakterystycznie chrupały, nie tylko dodaje im wizualnego uroku, ale przede wszystkim smaku.

Ewa Wachowicz zaproponowała przepis na schabowe inaczej. Istotne są składniki, które ekspertka kulinarna postanowiła wykorzystać.
Polacy jedzą to mięso na potęgę, a szkodzi na serce. Lepiej je pomijaćSchabowe inne niż wszystkie
Schabowe Ewy Wachowicz nie są takie jak inne. Dodanie majonezu może zdziwić niejednego fana tego przysmaku, ale warto próbować różnych kombinacji jeśli chodzi o potrawy, aby odblokowywać nowe smaki. Do przygotowania takich kotletów będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- schab bez kości
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować schabowe według przepisu Ewy Wachowicz?
Przygotowanie takich kotletów schabowych nie jest trudne, nie różni się jakoś bardzo od tych tradycyjnych, za to na pewno sama potrawa pozwoli wyczuć trochę inny smak, a także aromat.
W pierwszej kolejności kroimy mięso na grube plastry, po czym przykrywamy je folią spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy majonez, a także koperek oraz natkę pietruszki. Do takiej mieszanki po kolei wrzucamy mięso i dokładnie obtaczamy z każdej strony. Przykrywamy je i wkładami do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki obsypujemy kotlety bułką tartą. Następnie smażymy z dwóch stron na bardzo mocno rozgrzanym maśle do momentu, aż uzyskamy piękny złoty kolor. Później zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane kotlety schabowe Ewa Wachowicz proponuje podawać z kuleczkami ziemniaczanymi i buraczkami. Jednak jeśli mamy ochotę na inne dodatki, to oczywiście wybór należy do nas.

Sprawdź przepis na racuchy z dodatkiem kefiru. Zobacz, jak prawidłowo gotować jajka, żeby były jak najzdrowsze.





































