Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden kefir, żadna maślanka. Najlepsze racuchy wychodzą na tym produkcie
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 23.02.2025 09:25

Żaden kefir, żadna maślanka. Najlepsze racuchy wychodzą na tym produkcie

Przepyszne i słodkie racuchy
Fot. Canva

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Zostało już tylko kilka dni, więc trzeba już zacząć planowanie przygotowania przekąsek. Oprócz oczywistych smakołyków takich jak pączki warto również przyrządzić coś innego, czyli odbiec troszkę od tradycji. Przedstawiamy Wam przepis na przepyszne racuchy z niecodziennym dodatkiem. 

Smakołyki na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to dzień, w którym bez wyrzutów sumienia  można zajadać się przepysznymi i słodki przekąskami. Jest to święto, które miało swoje początki w starożytności, a konkretnie w Rzymie. Do Polski dotarło w XVI wieku. Na początku Tłusty Czwartek w naszym kraju był obchodzony tylko w dużych miastach. W XIX wieku się to zmieniło i od tego czasu aż do dzisiaj świętuje cały kraj. 

Pyszne pączki posypane cukrem pudrem
Fot. Canva

Aby odbiec troszkę od tradycji i nie spożywać tylko i wyłącznie pączków oraz faworków, przychodzimy do Was z propozycją przygotowania przepysznych racuchów z jabłkami z dodatkiem tajemniczego składnika, który świetnie podbije ich smak.

Pyszne racuchy.jpg
Fot. Canva
Łączę ogórki kiszone ze zdrowym składnikiem. Mam najlepsze smarowidło do chleba

Przepyszne racuchy z jabłkami na bazie jogurtu naturalnego

Pyszne racuchy niekoniecznie muszą być zrobione z dodatkiem kefiru lub maślanki. Jogurt naturalny również świetnie sobie poradzi. Do przygotowania takich smakołyków będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 400 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • szczypta soli

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne i słodkie racuchy?

Przygotowanie takich racuchów jest bardzo szybkie i proste. Świetnie sprawdzą się w formie przekąski do popołudniowej herbaty. 

W pierwszej kolejności do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Następnie dodajemy kolejne składniki, czyli sól, cukier, jajka, mleko oraz jogurt naturalny. Całość mieszamy trzepaczką kuchenną.

W kolejnym kroku obieramy jabłka, po czym je kroimy w drobną kostkę oraz dodajemy do naszej przygotowanej masy. Wszystko dokładnie razem mieszamy

Następnie smażymy nasze racuchy z obu stron na rozgrzanej olejem patelni do momentu, aż się zarumienią i uzyskają piękny złoty kolor. Kiedy tak się stanie, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu usunięcia z nich nadmiaru tłuszczu. 

Tak przygotowane racuchy posypujemy cukrem pudrem

Słodkie i pyszne racuchy posypane cukrem pudrem
Fot. Canva

Sprawdź przepis na lane chrusty. Zobacz, jak najlepiej naostrzyć noże