Smakosze.pl Przepisy Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis
canva/dabjola

Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz ochotę na tradycyjną, sycącą przekąskę? Może przygotujesz zimne nóżki bez żelatyny? Mamy niezawodny przepis. Wyjdą pyszne, klarowne i bardzo apetyczne. Najlepiej będą smakować skropione sokiem z cytryny lub octem. Z pewnością miło zaskoczysz nimi rodzinę.

Zimne nóżki to potrawa znana z dawanych czasów. Zwykle przyrządzało się je z wieprzowych nóżek, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przygotowanie zimnych nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami . Dzięki temu po schłodzeniu płyn żeluje, nawet bez dodatku żelatyny. Oczywiście zimne nóżki przygotowane w taki sposób są również o wiele smaczniejsze.

Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe

  • 1 tylna golonka wieprzowa

  • 3-4 listki laurowe

  • po 4-5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 3-4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1 puszka groszku konserwowego

Przygotowanie zimnych nóżek

Nóżki i golonki oczyść, opłucz. Włóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu, do zagotowania.

Usuń szumowinę, dodaj obrane marchewki i pietruszkę. Wsyp trochę soli. Całość gotuj na niedużym ogniu, ok. 2 godziny. Marchewki wyjmij z wywaru, gdy będą miękkie.

Do gotującego się mięsa dodaj ćwiartki kurczaka. Całość gotuj jeszcze ok. godzinę, aż mięso będzie zupełnie miękkie i zacznie się rozpadać.

Mięso wyjmij łyżką cedzakową, wystudź. Do wywaru dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wywar dopraw solą i pieprzem.

Mięso oddziel od kości, usuń też chrząstki. Mięso pokrój na kawałki. Jajka pokrój w plasterki, a marchewkę w kostkę lub plasterki.

Na dno niedużych miseczek włóż plastry jajka, marchewki i trochę groszku. Zalej je częścią wywaru, zastudź.

Do każdego naczynia włóż pokrojone mięso, dodaj pozostałe warzywa i jajka. Zalej schłodzonym wywarem. Gdy będzie zimny, miseczki wstaw do lodówki, by nóżki stężały.

Zobacz, co zrobić, jeśli nóżki nie wyjdą klarowne . Poznaj też przepis Ewy Wachowicz na zimne nóżki .

nóżki
nóżki

Źródło zdjęcia: canva/sasapanchenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy