Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis
Masz ochotę na tradycyjną, sycącą przekąskę? Może przygotujesz zimne nóżki bez żelatyny? Mamy niezawodny przepis. Wyjdą pyszne, klarowne i bardzo apetyczne. Najlepiej będą smakować skropione sokiem z cytryny lub octem. Z pewnością miło zaskoczysz nimi rodzinę.
Zimne nóżki to potrawa znana z dawanych czasów. Zwykle przyrządzało się je z wieprzowych nóżek, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przygotowanie zimnych nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami . Dzięki temu po schłodzeniu płyn żeluje, nawet bez dodatku żelatyny. Oczywiście zimne nóżki przygotowane w taki sposób są również o wiele smaczniejsze.
Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis
Składniki:
-
2 nóżki wieprzowe
-
1 tylna golonka wieprzowa
-
3-4 listki laurowe
-
po 4-5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
2 ćwiartki kurczaka
-
3-4 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
4 jajka ugotowane na twardo
-
1 puszka groszku konserwowego
Przygotowanie zimnych nóżek
Nóżki i golonki oczyść, opłucz. Włóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu, do zagotowania.
Usuń szumowinę, dodaj obrane marchewki i pietruszkę. Wsyp trochę soli. Całość gotuj na niedużym ogniu, ok. 2 godziny. Marchewki wyjmij z wywaru, gdy będą miękkie.
Do gotującego się mięsa dodaj ćwiartki kurczaka. Całość gotuj jeszcze ok. godzinę, aż mięso będzie zupełnie miękkie i zacznie się rozpadać.
Mięso wyjmij łyżką cedzakową, wystudź. Do wywaru dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wywar dopraw solą i pieprzem.
Mięso oddziel od kości, usuń też chrząstki. Mięso pokrój na kawałki. Jajka pokrój w plasterki, a marchewkę w kostkę lub plasterki.
Na dno niedużych miseczek włóż plastry jajka, marchewki i trochę groszku. Zalej je częścią wywaru, zastudź.
Do każdego naczynia włóż pokrojone mięso, dodaj pozostałe warzywa i jajka. Zalej schłodzonym wywarem. Gdy będzie zimny, miseczki wstaw do lodówki, by nóżki stężały.
Zobacz, co zrobić, jeśli nóżki nie wyjdą klarowne . Poznaj też przepis Ewy Wachowicz na zimne nóżki .
Źródło zdjęcia: canva/sasapanchenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku