Złociste i chrupiące racuchy z dodatkiem brzoskwini. Najlepszy smak sezonu
Racuchy są delikatnymi i pełnymi smaku plackami na słodko, które warto podać na śniadanie. Świeże brzoskwinie pysznie urozmaicą ten rarytas, nadając mu przyjemnego aromatu. Przygotowanie jest niezwykle proste, a wychodzą rumiane i chrupiące. Warto spróbować.
Racuchy lubi wielu smakoszy. Lekkie placuszki na jogurcie będą doskonałe z sezonowymi owocami. Tym razem proponujemy wam dodanie świeżej brzoskwini , która podczas smażenia delikatnie się skarmelizuje i nabierze głębokiej słodyczy. Skusicie się?
Przepis na pyszne racuchy z brzoskwinią
Składniki:
-
4 średniej wielkości brzoskwinie
-
400 ml jogurtu naturalnego
-
2 jaja
-
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 szklanki mąki tortowej
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżka cukru z wanilią lub kilka kropel esencji waniliowej
-
1/3 łyżeczki soli
-
olej rzepakowy do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów z brzoskwinią:
Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki. Owoce kroimy w kosteczkę. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną panię wraz z solą. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią.
Dodajemy jogurt, sodę i esencję waniliową, jeśli do żółtek wsypaliśmy wcześniej sam cukier. Do miski przesiewamy mąkę tortową, po czym łączymy ją z utartymi żółtkami. Na koniec dodajemy pianę z białek oraz brzoskwinie i ostrożnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżka wykładamy masę, formując niezbyt duże placki. Smażymy je na średnim ogniu do zrumienienia , po czym obracamy. Gdy z drugiej strony będą gotowe, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Racuchy z brzoskwinią najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem.
Po inne przepisy na słodkie smakołyki z patelni zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na racuchy z czekoladą . Być może skuszą was też delikatne placki z bananem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Okrasa dodaje do rosołu niezwykłą przyprawę. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł
-
Wachowicz dodaje do zupy kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu jest kremowa
-
Wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Absolutny hit wśród przetworów
Źródło: gotujmy