Wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Absolutny hit wśród przetworów
Poznajcie przepis na wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Z pewnością staną się hitem wśród robionych przez was przetworów. Ogórki dają tej sałatce orzeźwiający smak, a z kolei pomidory wyrazisty, kwaśny. Dopełnienie całości stanowi czosnek, który doskonale podkreśla smak i aromat.
Przetwory z ogórków należą do jednych z najbardziej lubianych. Zwykle ogórki kisimy lub konserwujemy w marynacie z octem. Dziś jednak proponujemy bardzo ciekawy przepis na ogórki w przecierze pomidorowym. Tak przygotowana, zimowa sałatka ma wyraźny smak, z orzeźwiającą nutą. Musicie ją wypróbować.
Przepis na ogórki w pomidorach na zimę
Składniki:
1,5 kg ogórków
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
100 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki octu winnego
4-5 łyżek cukru
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
Przygotowanie ogórków w pomidorach do słoików
Ogórki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Jeśli mają grubą skórkę, obierz je. Pokrojone ogórki wymieszaj z solą, umieść na durszlaku lub sicie, odstaw na 2 godziny.
Przecier pomidorowy wlej do garnka. Dodaj ocet, cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oleju. Całość dobrze podgrzej.
Do garnka wsyp pokrojone, osączone ogórki. Całość wymieszaj i podgrzewaj ok. 5 minut, co jakiś czas zamieszaj. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Ogórki przełóż do wyparzonych słoików, zalej zalewą. Szczelnie zakręć, pasteryzuj ok. 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku.
Wskazówka:
Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać nieco starsze lub niekształtne ogórki. Te pierwsze trzeba jednak obrać ze skórki, bo z pewnością jest dość gruba.
Po więcej pomysłów na ogórkowe przetwory zapraszamy do naszego serwisu. Sprawdź, jak zrobić pikantne ogórki małosolne, a także, jak przygotować ogórki po grecku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt
Tani i szybki przepis na domowy izotonik. Doskonałe nawodnienie za kilka groszy
Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób
Źródło: dorotasmakuje