Wachowicz dodaje do zupy kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu jest kremowa
Ewa Wachowicz dodaje do kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu zupa jest niezwykle smaczna i kremowa. Chodzi o mascarpone, które potrafi podnieść walory nie tylko deserów i sosów, ale jak się okazuje, także i zupy. Przetestujcie tę recepturę, a raczej nie będziecie zawiedzeni.
Zupa kalafiorowa zdecydowanie częściej pojawia się na naszych stołach latem niż zimą. Co prawda można ją ugotować z dodatkiem mrożonego kalafiora, ale ze świeżym smakuje o niebo lepiej. Poza tym w sezonie kalafiory mają dość przystępną cenę. Szkoda wręcz, by nie przerobić ich na coś pysznego.
Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz zaskakuje kremową konsystencją. Jest to zasługą dodanego serka mascarpone. Składnik ten zawiera dużo tłuszczu, który dodaje smaku potrawom, a także sprawia, że stają się aksamitne.
Przepis Ewy Wachowicz na zupę kalafiorową
Składniki:
4 ziemniaki
1 marchewka
1 łyżka masła
0,5 kalafiora
1,5 l bulionu
ok. 100 g serka mascarpone
1-2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie zupy kalafiorowej
Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp warzywa, przesmaż je, mieszając.
Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj różyczki kalafiora. Zupę gotuj na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Cebulki dymki oczyść, posiekaj, dodaj do zupy, gotuj kilka minut. Dodaj mascarpone, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na zupę kalafiorową. Sprawdź, jak zrobić kalafiorową z curry, a także, jak przygotować zupę kalafiorową z ryżem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad
Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
Pomysł na tani obiad - zapiekanka makaronowa z serem i mięsem mielonym
Źródło: ewawachowicz