Złociste kopytka z dodatkiem jesiennego składnika. Tak pysznych i apetycznych jeszcze nie jadłeś
Planujecie zrobić kopytka? Dodajcie do ziemniaków trochę puree z dyni, a odmienicie ich smak i wygląd. Złociste kopytka podane z okrasą z boczku i cebuli smakują znakomicie i są bardzo pożywne. W sam raz na szybki posiłek dla całej rodziny. Zapraszamy do kuchni.
Klasyczne kopytka przygotowujemy włącznie z ziemniaków, jajka i mąki. Mało kto wie, że do masy możemy dodać również jesienny przysmak. Kopytka z puree z dyni są o wiele delikatniejsze, zachwycają kolorem i smakiem.
Do przygotowania kopytek wykorzystaj ugotowane, mączne ziemniaki. Mogą być te z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Kluczowym składnikiem jest puree z dyni. Zrobisz je w bardzo prosty sposób.
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy dynia będzie miękka, łatwo zdejmiesz z niej skórę, a miąższ zblenduj na gładką masę. Do kopytek z jesiennym przysmakiem koniecznie dodaj również mieloną kurkumę, która podkręci kolor i smak potrawy.
Przepis na złociste kopytka z dynią i kurkumą
Składniki:
-
300 g puree z dyni
-
500 g ugotowanych ziemniaków
-
250 g mąki pszennej
-
pół płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy
-
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
-
duża cebula
-
50 g masła
-
boczek wędzony
Jak zrobić kopytka z dynią? Kluski zachwycają smakiem
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski. Dodaj puree z dyni, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Do masy wsyp mąkę, wbij jajko i szybko wyrób. Ciasto podziel na 4 części.
Z każdej z nich uformuj wałek i pokrój go na mniejsze kawałki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Kopytka wyjmij łyżką cedzakową i polej cebulką z boczkiem, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite kotlety z dyni , smakują lepiej niż mielone. Jeśli szukasz pomysłu na prosty i tani obiad- tu poznasz przepis na zapiekankę z dyni, lepszej nie jadłaś.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak kroić cebulę bez łez? Mistrzowie kuchni zawsze stawiają na 1 niezawodny trik
-
Jak zrobić chrupiącą panierkę rodem z KFC? Najważniejsza jest 1 sztuczka. Efekt powala na łopatki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama