Smakosze.pl Przepisy Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych
canva/freeskyline

Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych

24 lipca 2022

Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem są sycące i chrupiące. Niezwykłego aromatu dodaje im wyrazisty ser, który sprawia, że konsystencja i smak specjału są zachwycające. Przygotujcie od razu większą porcję, bo danie zniknie w mgnieniu oka.

Mało kto oprze się chrupiącym plackom ziemniaczanym. Wzbogacając klasyczny przysmak o solidną porcję pełnego aromatu sera żółtego, przygotujecie danie, które spodoba się nawet najbardziej wybrednym amatorom potraw z ziemniaków. Warto skusić się na urozmaicenie dobrze znanego smaku — nowy zachwyci was od pierwszego kęsa.

Przepis na złociste placki ziemniaczane z żółtym serem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 niezbyt duże cebule

  • 2 jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego w 6 łyżkach wrzątku

  • 200 g wyrazistego sera żółtego np. dojrzewającego czy wędzonego

  • 45 g mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić złociste placki ziemniaczane z żółtym serem?

Ziemniaki pozbawiamy skórki i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę odciskamy z płynu. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy ją do rozdrobnionych, pozbawionych soku ziemniaków.

Ser żółty ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy go do warzyw wraz z mąką i jajkami lub kleikiem lnianym. Składniki starannie łączymy. Na koniec masę doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Na patelni rozgrzewamy nieco grubszą warstwę oleju.

Łyżką formujemy placki ziemniaczane i smażymy je na średni m ogniu do czasu, aż będą rumiane z obu stron. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z sosem pomidorowym czy gęstą śmietaną i świeżymi ziołami.

Złociste placki ziemniaczane z serem żółtym można wzbogacić o dodatek grzybów. W tym artykule znajdziecie dokładny przepis na ten rarytas . Z tego materiału natomiast dowiecie się jak — krok po kroku — ulubione danie wielu smakoszy przyrządzić w piekarniku .

Złociste placki ziemniaczane z serem żółtym skuszą każdego
canva/graphia76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy