Smakosze.pl
zapiekanka z cukinii

canva/photosimysia

Tania zapiekanka z serem i cukinią. Prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak

24 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Co przygotować dziś na obiad? Może tanią zapiekankę z serem i cukinią? Ten prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak z pewnością was zachwyci smakiem i łatwością przygotowania. Zapiekankę możecie też podać na kolację. Smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Uwielbiamy robić zapiekanki, bo są dość proste i tanie. Składniki wystarczy tylko rozdrobnić, wymieszać i zapiec. W ten sposób mniej więcej po godzinie pobytu w piekarniku obiad jest gotowy.

Co robić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick

Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick

CZYTAJ DALEJ

Dziś polecamy wam zapiekankę warzywną z serem. Nie ma w niej makaronu ani ryżu, za to jest dodatek startych ziemniaków i bułki. Wraz z jajkami i serem doskonale zespalają masę i zwiększają jej pożywność. Zapraszamy na zapiekankę z cukinii i sera.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i sera?

Składniki:

  • 3 średniej wielkości młode cukinie (ok. 1 kg)

  • 3 duże ziemniaki

  • 2 średniej wielkości cebule

  • koperek

  • 3 duże jajka

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 1/4 szklanki oleju

  • 20 dag żółtego sera

  • tymianek

  • oregano

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki z cukinii i sera

Cukinie umyj, odkrój końcówki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar soku.

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Ziemniaki i cebulę dodaj do cukinii, wymieszaj.

Do rozdrobnionych warzyw dodaj też posiekany koperek, jajka, tartą bułkę, olej i starty ser. Mieszankę dopraw do smaku sporą ilością przypraw.

Żaroodporną formę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, wyrównaj powierzchnię. Piecz godzinę w 190 st. C, a potem jeszcze 20 minut w 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową à la pizza, a także na zapiekankę ryżową z cukinią.

zapiekanka z cukinii

canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >