Obłędne placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem. Rodzina oniemieje z zachwytu
Jeśli chcesz odczarować tradycyjne placki ziemniaczane, koniecznie przygotuj placki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego farszu z pieczarek. Takie placki wyglądają jak zwykłe, jednak po przekrojeniu i spróbowaniu domownicy oniemieją z z zachwytu.
Tradycyjne placki ziemniaczane są pysznym daniem, ale możemy sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Wystarczy, że do placków przygotujemy aromatyczny farsz z pieczarek, cebuli i całość oprószymy żółtym serem.
Przygotowana masa ziemniaczana z pewnością nie rozwarstwi się podczas smażenia. Placki ziemniaczane smażmy partiami na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ placki niepotrzebnie opiją się tłuszczu i będą bardzo ciężkie.
Jeśli konieczne jest dolanie oleju, wyjmijmy placki, wlejmy tłuszcz i zaczekajmy, aż osiągnie odpowiednią temperaturę, dopiero wtedy możemy ponownie smażyć naszą niezwykłą potrawę. Placki po usmażeniu przełóżmy na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Placki ziemniaczane wyglądają jak tradycyjne, jednak skrywają pyszną niespodziankę i z pewnością zaskoczą całą rodzinę. Placki podajmy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem greckim i oprószmy ulubioną zieleniną, będą pyszne.
Przepis na placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem
Składniki:
1 kg ziemniaków
cebula
3/4 szklanki mąki pszennej
150 g pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół szklanki startego sera żółtego
łyżka masła klarowanego
pół łyżeczki soli
pieprz
olej rzepakowy do smażenia
szczypiorek lub koperek do podania
śmietana 18% do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem?
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odparuj i ostudź. Pieczarki pokrój drobno, posiekaj cebulę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i smaż przez kilka minut.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski, dodaj mąkę, sól, pieprz i całość wyrób ręcznie na jednolitą masę. Z ciasta odrywaj po niedużym kawałku masy. Z każdego kawałka uformuj nieduże placki, rozpłaszcz je, w środek włóż niedużą ilość farszu z pieczarek, posyp serem i przykryj drugim kawałkiem masy ziemniaczanej.
Tak przygotowane placki smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Placki oprósz posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem i podaj z kwaśną śmietaną, smacznego.
Jeśli masz ochotę na równie niezwykłe placuszki, usmaż tajskie placuszki kukurydziane według przepisu Roberta Makłowicza. Plackami, których również musisz spróbować, są placki z cukinii, są lekkie i pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
Źródło: pysznosci.pl, winiary.pl