Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem. Rodzina oniemieje z zachwytu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.06.2022 14:43

Obłędne placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem. Rodzina oniemieje z zachwytu

Obłędne placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem. Rodzina oniemieje z zachwytu
canva/voltan1

Jeśli chcesz odczarować tradycyjne placki ziemniaczane, koniecznie przygotuj placki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego farszu z pieczarek. Takie placki wyglądają jak zwykłe, jednak po przekrojeniu i spróbowaniu domownicy oniemieją z z zachwytu.

Tradycyjne placki ziemniaczane są pysznym daniem, ale możemy sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Wystarczy, że do placków przygotujemy aromatyczny farsz z pieczarek, cebuli i całość oprószymy żółtym serem.

Przygotowana masa ziemniaczana z pewnością nie rozwarstwi się podczas smażenia. Placki ziemniaczane smażmy partiami na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ placki niepotrzebnie opiją się tłuszczu i będą bardzo ciężkie.

Jeśli konieczne jest dolanie oleju, wyjmijmy placki, wlejmy tłuszcz i zaczekajmy, aż osiągnie odpowiednią temperaturę, dopiero wtedy możemy ponownie smażyć naszą niezwykłą potrawę. Placki po usmażeniu przełóżmy na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane wyglądają jak tradycyjne, jednak skrywają pyszną niespodziankę i z pewnością zaskoczą całą rodzinę. Placki podajmy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem greckim i oprószmy ulubioną zieleniną, będą pyszne.

Przepis na placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • cebula

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 150 g pieczarek

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • pół szklanki startego sera żółtego

  • łyżka masła klarowanego

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypiorek lub koperek do podania

  • śmietana 18% do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem?

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odparuj i ostudź. Pieczarki pokrój drobno, posiekaj cebulę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i smaż przez kilka minut.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski, dodaj mąkę, sól, pieprz i całość wyrób ręcznie na jednolitą masę. Z ciasta odrywaj po niedużym kawałku masy. Z każdego kawałka uformuj nieduże placki, rozpłaszcz je, w środek włóż niedużą ilość farszu z pieczarek, posyp serem i przykryj drugim kawałkiem masy ziemniaczanej.

Tak przygotowane placki smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Placki oprósz posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem i podaj z kwaśną śmietaną, smacznego.

Jeśli masz ochotę na równie niezwykłe placuszki, usmaż tajskie placuszki kukurydziane według przepisu Roberta Makłowicza. Plackami, których również musisz spróbować, są placki z cukinii, są lekkie i pyszne.

Placki ziemniaczane
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl, winiary.pl