Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze patenty
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.07.2022 10:35

Placki ziemniaczane bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze patenty

placki ziemniaczane
canva/daffodilred

Wiecie, jak zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu? Zdradzamy dwa najlepsze patenty, które pomogą wam przygotować lżejsze, ale równie chrupiące placki ziemniaczane. Jednym z nich jest użycie patelni z nieprzywieralną powłoką, drugim — upieczenie placków w piekarniku.

Placki ziemniaczane są bardzo smaczne, jednak też dość ciężkostrawne. A to za sprawą tłuszczu, który intensywnie chłoną w czasie smażenia. Lejemy go na patelnię sporo, bo lubimy, gdy placki są chrupiące i ładnie przyrumienione. A tłuszcz to zadanie ułatwia. Na szczęście nie zawsze jest on potrzebny. Placki ziemniaczane bez tłuszczu smakują równie pysznie.

Jak się jednak okazuje, można przygotować placki ziemniaczane bez tłuszczu. Dzięki temu będą lżejsze dla żołądka i łaskawsze dla sylwetki. Ciasto przyrządza się w tradycyjny sposób, różnica polega jedynie na zmodyfikowaniu obróbki termicznej.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu?

Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność placków ziemniaczanych, możesz je przygotować w mniej tradycyjny sposób. Jedna z metod polega na usmażeniu placków ziemniaczanych na patelni z nieprzywierającą powłoką. Naczynie to pozwala na smażenie różnych potraw i produktów bez dodatku tłuszczu.

Drugim patentem na placki ziemniaczane bez tłuszczu jest ich upieczenie w piekarniku. Blachę z piekarnika wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia (można ją posmarować odrobiną oleju) i wyłożyć na nią porcje ciasta ziemniaczanego. Ciasto trzeba równomiernie rozprowadzić, tak by powstały dość cienkie placki. Piecze się je ok. 15 minut w 200 st. C, po czym wyjmuje, obraca na drugą stronę i piecze jeszcze ok. 10 minut.

Przepis na placki ziemniaczane bez tłuszczu

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Warzywa umieść na sicie, odciśnij nadmiar płynu. Płyn, który został w misce, pozostaw na kilka minut. Zlej go znad osadu, a osad dodaj do warzyw.

Do warzyw dodaj też mąkę pszenną i jajko oraz trochę soli i pieprzu. Wymieszaj jednolite ciasto ziemniaczane.

Placki smaż na patelni beztłuszczowej lub nałóż porcje ciasta na blachę z piekarnika i piecz ok. 20 minut w 200 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, a także na placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu.

placki ziemniaczane
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przeslijprzepis, dietetyczne-przepisy.net