Smakosze.pl Produkty Znajomy kasjer wyjawił mi, czemu otwiera opakowanie jajek przy kasie. Nie wpadłabym na ten powód
Fot. Canva

Znajomy kasjer wyjawił mi, czemu otwiera opakowanie jajek przy kasie. Nie wpadłabym na ten powód

8 czerwca 2024

Zdarza się, że kasjer otwiera opakowane jajek przy kasie. Wiele osób sądzi, że robi to w trosce o towar. Jednak, gdy znajomy, który pracuje na kasie wyjawił mi powód, bardzo się zdziwiłam. Na to bym nigdy nie wpadła.

Opakowania jajek otwierane przy kasie

Kasjerzy przy kasie często otwierają opakowania z jajkami . Po co to robią? Czy chodzi o to, by sprawdzić, czy jajka nie są uszkodzone? Wiele osób właśnie tak tłumaczy zachowanie kasjerów. Jednak powód jest zupełnie inny.

Dlaczego kasjerzy postępują właśnie w ten sposób? Prawdziwy powód zdradził mi znajomy kasjer. Trudno mi było uwierzyć w to, co usłyszałam. Nigdy, bym nie wpadała na ten powód, bo może budzić on zdziwienie.

jajka
Fot. Canva/Artsiom Petrushenka
Mieszam dżem z sodą oczyszczoną. Wszyscy są zaskoczeni, co z tego wychodzi

Dlaczego kasjer tak się zachowuje?

Okazuje się, że kasjer otwiera opakowanie jajek przy kasie, żeby sprawdzić, czy w wytłoczce nie są przemycane inne, mniejsze rzeczy. Jednym słowem chodzi o to, by zobaczyć, czy klient w ten sposób nie kradnie mniejszych towarów ze sklepu. Opakowanie jajek wydaje idealnym miejsce do schowania małych przedmiotów.

Tego zdania jest kadra kierownicza wielu supermarketów. Dlatego kasjerzy muszą otwierać opakowania z jajkami i sprawdzać, czy zamiast jajek, nie są wynoszone inne towary. Przełożeni instruują kasjerów, by ci zaglądali do opakowań z jajkami. Dlatego czasem jesteś świadkiem takich właśnie sytuacji.

Czy kolor skorupki ma znaczenie?

Skorupki jajek mogą być beżowe, brązowe i białe. Wiele osób sądzi, że kolor skorupek wpływa na wartości odżywcze jajek. Utarło s ię przekonanie, że jajka w brązowej skorupce są zdrowsze i bardziej naturalne. Natomiast w białej, pochodzą z hodowli przemysłowej.

Jednak nie jest to prawdą. Kolor skorupki zależy od genów i koloru piór kury. Dlatego im ciemniejsze pióra u kury, tym ciemniejsze skorupki jajek. Pisaliśmy o ptasim mleczko od Katarzyny Bosackiej, które jest lepsze od tiramisu. Podawaliśmy przepis na pierogi jagodowe od babci.

jajka
Fot. Canva/jirkaejc

Źródło: genialne.pl

Przepis na tę zupę przywiozłam ze Śląska. Wszyscy się dziwią, z czego ją robię
Znana lekarka wskazała najzdrowszy chleb. Polacy często go pomijają
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy