Znana lekarka wskazała najzdrowszy chleb. Polacy często go pomijają
Chleb jadamy właściwie codziennie. Wybór pieczywa jest ogromny, ale jaki chleb najlepiej wybrać? Najzdrowszy i najbardziej wartościowy chleb wskazała dr Magdalena Cubała, która jest lekarzem rodzinnym. Niestety po ten chleb sięgamy stanowczo zbyt rzadko.
Co z tym chlebem?
Trudno wyobrazić sobie codzienną dietę bez chleba. Sięgamy po niego na śniadanie, robimy z niego kanapki do szkoły i pracy. Trafia też na nasz stół na kolację lub zajadamy go jako przekąskę pełną różnych dodatków. Jedzenie pieczywa ma wpływ na lepsze trawienie, pamięć i koncentrację. Pieczywo dostarcza nam też witamin i minerałów.
Jednak warto pamiętać, że spożywanie chleba w nadmiarze może przyczynić się do rozwoju chorób serca i cukrzycy typu II. Jakie pieczywo wybrać, by było wartościowe, ale też dobre w smaku. Rynek oferuje nam ogromny wybór pieczywa, ale po jaki chleb sięgnąć? Z odpowiedzią pospieszyła dr Magdalena Cubała, która jest znany lekarzem rodzinnym.
Ania robi najlepszy sernik z truskawkami. Tak dobrego nie kupisz w żadnej cukierniJaki chleb wybrać?
Znana lekarka na swoim Instagramie poruszyła temat wyboru odpowiedniego chleba. Wiele osób codziennie zastanawia się, jakie pieczywo wybrać? Czy chleb z bakaliami i orzechami jest dobrym wyborem? Dr Magdalena Cubała powiedziała:
Wydaje się zdrowy, często zawiera dużo kalorii z bakalii, do tego barwiony karmelem. Pakowany jest w plastik, co sprzyja rozwojowi pleśni
O białej bułce znana lekarka powiedziała:
Biała bułka jest zrobiona z mąki chlorowanej, a to są spulchniacze
Chleb o obniżonej kaloryczności też nie powinien trafiać na nasz talerz. Dr Magdalena Cubała stwierdziła:
Niby pełnoziarnisty i wysokobiałkowy, ale podejrzanie pulchny. Dodane omega-3, to plus, ale wciąż mam wątpliwości…
Chleb, za którym nie przepadają Polacy jest najlepszy
Jaki chleb dr Cubała wskazała jako ten najbardziej zdrowy i wartościowy? Znana lekarka na swoim Instagramie powiedziała:
Chlebek z czarnuszką, żytni, może nie pierwszy wybór, bo trzeba się przyzwyczaić do smaku, ale zobaczcie, jest twardy, jest na zakwasie. Takiego chleba się trzymamy
Dr Magdalena Cubała zauważyła jeszcze jeden atut tego pieczywa. Powiedziała:
Jest sprzedawany bez tych wszystkich opakowań, które trzymają w środku wilgoć i powodują zarodniki grzyba
Taki chleb ma też mniej kalorii niż pieczywo pszenne. Pełnowartościowe pieczywo to baza zdrowych śniadań, kanapek i apetycznych kolacji. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne ciasto z kilku prostych składników. Radziliśmy, jak ugotować niecodzienny rosół z przepisu Ewy Wachowicz.
Źródło: IG/drcubala