Przepis na tę zupę przywiozłam ze Śląska. Wszyscy się dziwią, z czego ją robię
![zupa z kalarepy](https://images.iberion.media/images/1920/zupa_z_kalarepy_cfb6b10043.jpg)
Zupa ze Śląska jest prawdziwym kulinarnym zaskoczeniem. Każdy, kto jej spróbuje, dziwi się, z czego robię tę zupę. Jednak zupa znakomicie smakuje, a zrobisz ją z zaledwie kilku składników.
Zupa ze Śląska w twojej kuchni
Jaką zupę gotujesz na obiad? Jeśli brakuje ci pomysłów i chcesz spróbować nowego smaku, to zerknij na ten przepis. Przywiozłam go ze Śląska i teraz często gotuję tę pyszną zupę. Smakuje, że palce lizać, a swój smak zawdzięcza warzywu, które raczej nieczęsto gości w naszej kuchni.
Mowa o kalarepie, która jest głównym składnikiem tej apetycznej zupy. Oprócz tego do zupy dodaje ziemniaki, marchewkę i trochę przypraw. W krótkim czasie znakomita zupa trafia na mój stół. Rodzina się nią zajada i zwykle prosi o dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Opolanka Kasia w Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![zupa z kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_kalarepy_74bc8261ec.jpg)
Jak ugotować zupę z kalarepy?
Składniki:
- 2 kalarepy
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- bulion warzywny
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- czosnek granulowany
Przygotowanie zupy zacznij od obrania kalarepy i poszatkowania liści. Najlepiej do zupy użyj młodego warzywa. Kalarepę i seler pokrój w kostkę, włóż do gotującego się bulionu warzywnego. Dołóż pokrojone ziemniaki i marchewkę.
Gotuj 15 minut, potem dołóż posiekane liście z kalarepy i natkę pietruszki. Dosyp przyprawy i wymieszaj składniki. Zupę gotuj jeszcze około 10 minut. Po tym czasie nalej do talerzy i podawaj. Możesz dołożyć jeszcze jogurt naturalny lub śmietanę. Zupę posyp koperkiem.
Zupa, której warto spróbować
Zupa z kalarepy ma delikatny, nieco kapuściany smak. Pełna jest warzyw i naprawdę dobrze smakuje. Warto dołożyć do niej sporo listków z kalarepy, bo to one zapewniają jej ten wyjątkowy smak. Dzięki temu przepisowi zrobisz ją w prosty sposób i zjesz ze smakiem.
Zupa z kalarepy jest smaczna, zdrowa i pożywna. U mnie w domu jest bardzo lubiana i rodzina zawsze prosi o dokładkę. Dlatego polecam każdemu tę prostą recepturę. Zapewni ona pyszny efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto jeść ślimaki. Podpowiadaliśmy, w jaki sposób nie powinniśmy kisić ogórków.
![zupa z kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_kalarepy_34fd77b065.jpg)
Źródło: YouTube/OpolankaKasia
Zdjęcia: screen YouTube/OpolankaKasia
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![młoda kapusta](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta1_bc2e50583c.jpg)
![pizza z pieczarkami](https://images.iberion.media/images/origin/pizza1_806281087f.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![zupa ogórkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_ogorkowa_e5b7a60f9e.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![surówka z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka1_1ac0fed945.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![Peceny caj](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_17_T101643_282_e609d49f5c.jpg)