Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę zupę przywiozłam ze Śląska. Wszyscy się dziwią, z czego ją robię
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.06.2024 12:34

Przepis na tę zupę przywiozłam ze Śląska. Wszyscy się dziwią, z czego ją robię

zupa z kalarepy
Fot. YouTube/OpolankaKasia

Zupa ze Śląska jest prawdziwym kulinarnym zaskoczeniem. Każdy, kto jej spróbuje, dziwi się, z czego robię tę zupę. Jednak zupa znakomicie smakuje, a zrobisz ją z zaledwie kilku składników. 

Zupa ze Śląska w twojej kuchni

Jaką zupę gotujesz na obiad? Jeśli brakuje ci pomysłów i chcesz spróbować nowego smaku, to zerknij na ten przepis. Przywiozłam go ze Śląska i teraz często gotuję tę pyszną zupę. Smakuje, że palce lizać, a swój smak zawdzięcza warzywu, które raczej nieczęsto gości w naszej kuchni.

Mowa o kalarepie, która jest głównym składnikiem tej apetycznej zupy. Oprócz tego do zupy dodaje ziemniaki, marchewkę i trochę przypraw. W krótkim czasie znakomita zupa trafia na mój stół. Rodzina się nią zajada i zwykle prosi o dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Opolanka Kasia w Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

zupa z kalarepy
Fot. YouTube/OpolankaKasia
Bosacka zrobiła ptasie mleczko. Włoskie tiramisu może się schować

Jak ugotować zupę z kalarepy?

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany

Przygotowanie zupy zacznij od obrania kalarepy i poszatkowania liści. Najlepiej do zupy użyj młodego warzywa. Kalarepę i seler pokrój w kostkę, włóż do gotującego się bulionu warzywnego. Dołóż pokrojone ziemniaki i marchewkę.

Gotuj 15 minut, potem dołóż posiekane liście z kalarepy i natkę pietruszki. Dosyp przyprawy i wymieszaj składniki. Zupę gotuj jeszcze około 10 minut. Po tym czasie nalej do talerzy i podawaj. Możesz dołożyć jeszcze jogurt naturalny lub śmietanę. Zupę posyp koperkiem. 

Zupa, której warto spróbować

Zupa z kalarepy ma delikatny, nieco kapuściany smak. Pełna jest warzyw i naprawdę dobrze smakuje. Warto dołożyć do niej sporo listków z kalarepy, bo to one zapewniają jej ten wyjątkowy smak. Dzięki temu przepisowi zrobisz ją w prosty sposób i zjesz ze smakiem. 

Zupa z kalarepy jest smaczna, zdrowa i pożywna. U mnie w domu jest bardzo lubiana i rodzina zawsze prosi o dokładkę. Dlatego polecam każdemu tę prostą recepturę. Zapewni ona pyszny efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto jeść ślimaki. Podpowiadaliśmy, w jaki sposób nie powinniśmy kisić ogórków. 

zupa z kalarepy
Fot. YouTube/OpolankaKasia

Źródło: YouTube/OpolankaKasia

Zdjęcia: screen YouTube/OpolankaKasia