Znakomite buraczki tarte. Lepszego dodatku do mielonych i duszonych mięs nie wymyślisz
Buraczki tarte od lat stanowią jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Trudno się temu dziwić, wszak idealnie pasują do wielu dań. Doskonale komponują się na przykład z kotletami mielonymi i duszonymi mięsami. Można je podać zasmażane lub w formie sałatki z ugotowanych buraków. Dziś zapraszamy na tę drugą wersję, która jest naprawdę znakomita.
Buraczki tarte są świetnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Buraki to nie tylko rewelacyjny smak, to również źródło żelaza i cennych witamin. Dlatego też powinniśmy włączyć je do naszej diety. Sałatka z buraków wygląda bardzo apetycznie i ma piękny, czerwony kolor.
Buraki do buraczków tartych gotujemy w skórce w wodzie z dodatkiem octu i cukru. To właśnie te przyprawy doskonale podkreślą smak warzywa i pozwolą zachować jego apetyczną barwę. Do sałatki koniecznie dorzucamy również jabłko i cebulę, dzięki którym dodatek obiadowy zyska niepowtarzalny aromat.
Buraczki tarte przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ugotować warzywa do miękkości, następnie zetrzeć je na tarce i wymieszać z resztą składników. Buraki, które zostały z obiadu, możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do kilku dni.
Znakomite buraczki tarte, czyli pyszny dodatek do obiadu
Składniki:
-
5 średniej wielkości buraków
-
1 duże jabłko
-
1-2 łyżki octu 10%
-
2 łyżeczki cukru
-
1 cebula
-
3-4 łyżki oleju roślinnego
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić przepyszne tarte buraczki do obiadu?
Buraki umyj, włóż do garnka z zimną wodą, dodaj ocet, cukier i gotuj do miękkości. Następnie buraki ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z burakami.
Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do reszty składników. Całą surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj. Buraczki tarte będą wyśmienitym dodatkiem do kotletów mielonych i duszonego mięsa, np. polędwiczek w sosie kurkowym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodaj do naleśników jeszcze jeden składnik. Wyjdą miękkie i puszyste
-
Babcia do racuchów wsypuje ekstra składnik. Wychodzą jeszcze lepsze
-
Najprostsze ciasto z 2 składników. Zero wysiłku, a efekt zachwyca
Źródło: tysiagotuje