Smakosze.pl Przepisy Znakomite buraczki tarte. Lepszego dodatku do mielonych i duszonych mięs nie wymyślisz
canva/Yana Gayvoronskaya

Znakomite buraczki tarte. Lepszego dodatku do mielonych i duszonych mięs nie wymyślisz

18 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Buraczki tarte od lat stanowią jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Trudno się temu dziwić, wszak idealnie pasują do wielu dań. Doskonale komponują się na przykład z kotletami mielonymi i duszonymi mięsami. Można je podać zasmażane lub w formie sałatki z ugotowanych buraków. Dziś zapraszamy na tę drugą wersję, która jest naprawdę znakomita.

Buraczki tarte są świetnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Buraki to nie tylko rewelacyjny smak, to również źródło żelaza i cennych witamin. Dlatego też powinniśmy włączyć je do naszej diety. Sałatka z buraków wygląda bardzo apetycznie i ma piękny, czerwony kolor.

Buraki do buraczków tartych gotujemy w skórce w wodzie z dodatkiem octu i cukru. To właśnie te przyprawy doskonale podkreślą smak warzywa i pozwolą zachować jego apetyczną barwę. Do sałatki koniecznie dorzucamy również jabłko i cebulę, dzięki którym dodatek obiadowy zyska niepowtarzalny aromat.

Buraczki tarte przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ugotować warzywa do miękkości, następnie zetrzeć je na tarce i wymieszać z resztą składników. Buraki, które zostały z obiadu, możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do kilku dni.

Znakomite buraczki tarte, czyli pyszny dodatek do obiadu

Składniki:

  • 5 średniej wielkości buraków

  • 1 duże jabłko

  • 1-2 łyżki octu 10%

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 cebula

  • 3-4 łyżki oleju roślinnego

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić przepyszne tarte buraczki do obiadu?

Buraki umyj, włóż do garnka z zimną wodą, dodaj ocet, cukier i gotuj do miękkości. Następnie buraki ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z burakami.

Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do reszty składników. Całą surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj. Buraczki tarte będą wyśmienitym dodatkiem do kotletów mielonych i duszonego mięsa, np. polędwiczek w sosie kurkowym .

Buraczki tarte
canva/ZimaNady_klgd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tysiagotuje

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy