Najprostsze ciasto z 2 składników. Zero wysiłku, a efekt zachwyca
Ciasto z dwóch składników zachwyci każdego łasucha. Jest mocno czekoladowe, puszyste i będzie świetnym dodatkiem do kawy i herbaty. Na przygotowanie i upieczenie ciasta potrzebujemy łącznie około 45 minut, ciasto będzie więc gotowe błyskawicznie.
Do ciasta z dwóch składników potrzebujemy jedynie jajek i czekolady. Do ciasta wybierzmy ulubioną czekoladę, możemy również pomieszać czekoladę deserową i mleczną. Podstawowy przepis na ciasto nie zawiera żadnych dodatków, jest pyszne samo w sobie.
Jeśli jednak chcemy udekorować je przed podaniem, sięgnijmy po domową polewę czekoladową, cukier puder lub wiórki kokosowe. Do samej masy możemy dodać również garść ulubionych bakalii, wszystko zależy od tego, na jakie smaki mamy ochotę.
Ciasto przygotujmy w niewielkiej formie, najlepiej w tortownicy o średnicy około 15 cm. Jeśli masz większą blachę, do ciasta daj podwójną porcję składników, wtedy ciasto będzie większe. W cieście nie ma grama proszku do pieczenia, ciasto jest puszyste dzięki pianie z białek.
Przepis na ciasto z dwóch składników. Zero wysiłku, a efekt zachwyca
Składniki (forma o średnicy 15 cm):
3 większe jajka
180 g czekolady mlecznej lub deserowej (można pomieszać)
Dodatkowo:
polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Jak zrobić wyśmienite ciasto czekoladowe z dwóch składników? Cała blacha zniknie w mgnieniu oka
Pokrusz czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek, z białek ubij sztywną pianę, żółtka wlej do czekolady i dokładnie wymieszaj. Do masy dodawaj stopniowo pianę z białek.
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj masłem. Wymieszane składniki przełóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut.
Przygotuj szybkie ciasto kawowe bez pieczenia. Jeśli masz ochotę na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na ciasto z 3 składników z serków śmietankowych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Błyskawiczny jabłecznik z patelni. Prosty przepis na wyborne ciasto
Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki
Źródło: gotowanie.onet