Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do naleśników jeszcze jeden składnik. Wyjdą miękkie i puszyste
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 17.09.2022 23:21

Dodaj do naleśników jeszcze jeden składnik. Wyjdą miękkie i puszyste

puszyste naleśniki
Canva / Woldee

Ciasto na naleśniki może bez problemu wykonać każdy, niezależnie od stopnia kuchennego wtajemniczenia. Jest jednak jeden sekretny składnik, który powinien koniecznie znaleźć się w cieście na naleśniki. Chodzi o popularną śmietankę kremówkę. Koniecznie wypróbuj ten trik.

Śmietanka kremówka jest słodkim wariantem śmietany, o wysokiej zawartości tłuszczu. Do przyrządzenia ciasta na naleśniki możesz użyć śmietanki 30% lub 36%. Dzięki takiemu dodatkowi naleśniki będą mięciutkie i delikatne.

Dodatek śmietany kremówki do naleśników nada im lekko słodkiego posmaku. Dzięki temu naleśniki z tego przepisu będą idealną bazą pod wydania deserowe. Wspaniale skomponują się z ulubionym dżemem lub twarożkiem.

Przepis na puszyste naleśniki ze śmietanką kremówką

Składniki:

  • 1 szklanka drobnej białej mąki (typ 450 lub 500)

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

  • 1-2 łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Jak przygotować miękkie i delikatne naleśniki

Mąkę na naleśniki przesiej do dużej miski. Dzięki temu będzie dobrze napowietrzona, co ułatwi jej połączenie z płynnymi składnikami. Dodatkowo przesianie mąki zmniejsza ryzyko powstania grudek.

Do przesianej mąki dodaj cukier i sól, następnie wymieszaj. Wlej płynne składniki ciasta na naleśniki i wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki. Ciasto na naleśniki odstaw na 20-30 minut.

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Chochelką nakładaj kolejno porcje ciasta na naleśniki. Po usmażeniu powinny być cienkie i delikatne, wobec tego dobierz odpowiednia ilość płynnego ciasta do rozmiaru Twojej patelni.

Naleśniki smaż z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. Kiedy naleśnik lekko zrumieni się z jednej strony, gotowy jest do przerzucenia na drugą. Usmażone naleśniki odkładaj na talerz i trzymaj pod przykryciem, aby nie wystygły. Podawaj z ulubionym słodkim nadzieniem lub same, posypane cukrem pudrem. Naleśniki możesz także przyrządzić bez dodatku mleka. Doskonałą propozycją są te naleśniki budyniowe.

Canva / c12
Canva / c12

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: