Proste i pyszne kotlety mielone. Przepis, który cię nie zawiedzie
Masz ochotę na tradycyjny, polski obiad? Proponujemy proste i pyszne kotlety mielone. Podajemy najłatwiejszy przepis, który cię nie zawiedzie. Mielone zrobione z podstawowych składników, bez zbędnych udziwnień wyjdą soczyste i miękkie. Dokładnie takie, jak lubisz.
Kotlety mielone znajdują się w top 5 ulubionych obiadów Polaków. Lubimy je nie tylko ze względu na doskonały smak znany nam od dzieciństwa, ale też dlatego, że są proste do zrobienia.
Wydawać by się mogło, że jedzone dość często dawno nam się znudziły. Niektórzy podpowiadają więc, by odmienić ich smak przeróżnymi dodatkami. Jednak przyznajcie, że najbardziej smakują wam kotlety mielone takie, jak pamiętacie z rodzinnego domu czy ze szkolnej stołówki. I właśnie na takie tradycyjne kotlety mielone was dziś zapraszamy.
Przepis na tradycyjne kotlety mielone
Składniki:
50 dag mielonej łopatki wieprzowej
1 czerstwa kajzerka
3/4 szklanki mleka
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub przekrój na pół i zetrzyj na małych oczkach.
Do mielonego mięsa dodaj też jajko, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki mielonego pieprzu. Masę dokładnie wyrób dłonią. Jeśli jest mało zawarta, dodaj do niej trochę lodowatej wody.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj z mięsnej masy nieduże, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kładź kotlety i smaż je po 4-5 minut z jednej strony, aż zrobią się jasnobrązowe.
Wskazówki:
Jeśli wolisz chudsze kotlety mielone, możesz je zrobić z mięsa drobiowego. Musisz się jednak liczyć z tym, że będą twardsze i bardziej suche.
Masę na kotlety mielone możesz też doprawić pieprzem ziołowym i majerankiem.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na kotlety mielone z musztardą i śmietaną, a także na mielone z pieczarkami i żółtym serem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku
Źródło: kwestiasmaku