Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/from_my_point_of_view

Proste i pyszne kotlety mielone. Przepis, który cię nie zawiedzie

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz ochotę na tradycyjny, polski obiad? Proponujemy proste i pyszne kotlety mielone. Podajemy najłatwiejszy przepis, który cię nie zawiedzie. Mielone zrobione z podstawowych składników, bez zbędnych udziwnień wyjdą soczyste i miękkie. Dokładnie takie, jak lubisz.

Kotlety mielone znajdują się w top 5 ulubionych obiadów Polaków. Lubimy je nie tylko ze względu na doskonały smak znany nam od dzieciństwa, ale też dlatego, że są proste do zrobienia.

sok i dżem z wiśni

Nie możesz się zdecydować, jak przerobić wiśnie? Z jednej porcji zrobisz sok i dżem

CZYTAJ DALEJ

Wydawać by się mogło, że jedzone dość często dawno nam się znudziły. Niektórzy podpowiadają więc, by odmienić ich smak przeróżnymi dodatkami. Jednak przyznajcie, że najbardziej smakują wam kotlety mielone takie, jak pamiętacie z rodzinnego domu czy ze szkolnej stołówki. I właśnie na takie tradycyjne kotlety mielone was dziś zapraszamy.

Przepis na tradycyjne kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub przekrój na pół i zetrzyj na małych oczkach.

Do mielonego mięsa dodaj też jajko, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki mielonego pieprzu. Masę dokładnie wyrób dłonią. Jeśli jest mało zawarta, dodaj do niej trochę lodowatej wody.

Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj z mięsnej masy nieduże, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kładź kotlety i smaż je po 4-5 minut z jednej strony, aż zrobią się jasnobrązowe.

Wskazówki:

  • Jeśli wolisz chudsze kotlety mielone, możesz je zrobić z mięsa drobiowego. Musisz się jednak liczyć z tym, że będą twardsze i bardziej suche.

  • Masę na kotlety mielone możesz też doprawić pieprzem ziołowym i majerankiem.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na kotlety mielone z musztardą i śmietaną, a także na mielone z pieczarkami i żółtym serem.

mięso mielone

canva/TheMalni

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >