Babcia do racuchów wsypuje ekstra składnik. Wychodzą jeszcze lepsze
Macie ochotę na lekkie racuchy? Puszysty i pełen smaku rarytas uzyskacie, dodając do masy jeden składnik, o którym pamiętała każda babcia. Soda oczyszczona sprawi, że placuszki urosną na patelni i będą miały przyjemną konsystencję puchu. Spróbujecie?
Babcine racuchy przygotowane z dodatkiem sody oczyszczonej są doskonałym pomysłem na deser, śniadanie lub kolacje. Delikatne placuszki ze śliwką zamiast jabłka warto doprawić cynamonem, by były jeszcze bardziej aromatyczne. Skusicie się?
Przepis na znakomite racuchy jak u babci
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g śmietany 12%
150-200 g śliwek
2 duże jaja
20 g cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do podania
Jak przygotować lekkie racuchy? Babciny patent nie ma sobie równych.
W większej misce umieszczamy śmietanę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i cynamon, jeśli go używamy. Wbijamy jaja i wszystko starannie miksujemy.
Gdy składniki się połączą, stopniowo dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy tak, by w masie nie było grudek. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy je w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej.
Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je na złoto z obu stron. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem.
Wskazówka: zamiast śliwek możecie użyć innych owoców sezonowych. Pamiętajcie tylko, by odpowiednio je oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki. Spróbujcie smakowitych racuchów z borówką. Być może też przypadnie wam do gustu zdrowa wersja z bananem i płatkami owsianymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Błyskawiczny jabłecznik z patelni. Prosty przepis na wyborne ciasto
Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki